Nvidia GeForce 3D vision – CES2009

By  | 

Ebed utan eppen egy masik epuletbe probaltunk atnavigalni, amikor feluton egy kis ujsagos stand meretu Nvidia boxra (nem a hivatalos fo stand, csak egy kis izelito) lettunk figyelmesek, ahol tekintelyes tomeg mozgolodott, probalt belesni. Mi is jol befurakodtunk az elso sorba. Az Nvidia kepviseloi eppen a ceg zsir uj 3D szemuveget demoztak a kozonsegnek. Az eddigi tapasztalataink alapjan eloitelettel kozelitunk minden ilyesfele megoldas fele, de ez esetben nagyon kellemeset csalodtunk, az eddigi legjobb, amit valaha lattunk es kiprobaltunk.

Ami a 3D sztereoszkopikus kepalkotast illeti sok-sok eve letezik mar. Legegyszerubb es legprimitivebb peldaja a piros-kek szemuveg. Ez a passziv megoldas egyik formaja, amikor is a video minden masodik kepkockaja kicsit el van tolva es szinarnyalataban is kulonbozik. A ketszinu szemuveggel sem lehet az agyat teljesen becsapni, igy a megoldas nem tokeletes.
A mostanaban egyre nepszerubb 3D kepalkotasi technika a polarizacios megoldas. A szemuveg szinezett lencsek helyett tobbe-kevesbe atlatszo lencseket tartalmaz. A bal es jobb oldal polarizacioban ter el egymastol. A megoldas hatranya, gyengesege akkor szembetuno, ha a juzer mozog, kulonbozo iranybol, szogbol nezi a kepernyot.

Mindket elobbi megoldas a passziv sztereo 3D kategoriaba tartozik, ami nagyjabol annyit jelent, hogy a tartalmat (video, jatek stb.) elo kell kesziteni az efajta megjeleniteshez a megfelelo hatas erdekeben.

A leghatekonyabb es egyben legkoltsegesebb megoldast az aktiv szemuvegek jelentik, ahol a szemuvegek a megjelenitessel tokeletes szinkronban felvaltva kikapcsoljak a jobb illetve bal szemet :) Az Nvidia megoldasa ezt koveti. A szemuvegbe a jel infraporton erkezik. Mivel az Nvidia 3D vision a minosgere gyur mindenek felett, igy jeleneleg csak bizonyos kijelzokkel kepes egyuttmukodni: 120 Hz-es LCD monitorokkal es 3D-Ready DLP matricas projektoros TV-kel. Ami a monitorokat illeti jelenleg ket ilyen letezik, az egyiket a Samsung a masikat a Viewsonic gyartja. A megoldas hatalmas elonye viszont, hogy a tartalmat, videot, kepet nem kell elokezelni. Jelenleg tobb, mint 350 mar piacon levo jatekkal mukodik a szett, anelkul, hogy azok ujabb verziot be kellene szereznunk.

A standon sajnos a Far Cry 2 helyett eppen a Guitar Hero 3 (amit szinten birunk, de a szemuveget talan egy FPS-sel jobban lhetett volna demonstralni) futott, igy csak azzal tudtuk kiprobalni, de igy is nagyon meggyozo volt. Tueles kep. Tokeletes melysegerzet. Ha 2-3 lepest jobbra-balra lepunk vagy legugolunk, labujhegyre allunk, akkor nagyjabol benezhetunk az objektumok moge.
Az alapszett ara $199 (kb. 38 900,- Ft), mig a 120Hz-es 22 collos Samsung monitrot is tartalmazo box ara $599 (116 900,- Ft).