Nokia N810

By  | 

Hivatalosan is megjelent a finn gyártó legújabb, az N800-as utódjának szánt tablet PC-je a Nokia N810-es. A hordozható technológiai arzenált a san franciscoi web 2.0 summiten mutatták be. Nem véletlenül hiszen az N810-es minden lehetséges módon csatakozni tud az internetre, legyen az Wi-Fi, Bluetooth vagy mobilinternet, így VoIP hívásokra is alkalmas. Illetve a beépített kamera segítségével akár videotelefon-beszélgetések is kezdeményezhetők.

A 10,5 cm képátlójú, 800 x 480 felbontású érintőképernyő mellett a gyártó egy kicsúsztatható QWERTY billentyűzetet is integrált a hordozható eszközbe. Belsejében egy 400 MHz-es processzor ketyeg és 128 Mb saját RAM-mal rendelkezik, melyet mégegyszer ennyi flash-memória egészít ki. A memória SD kártyákkal tovább bővíthető akár 10GB-ig!

A tablet PC-n egy speciális Linux disztribúció fut, jó pár előre telepített szoftver kíséretében. A webes böngésző mellet ilyen a Wayfinder navigációs szoftver megpakolva térképekkel, hiszen a tabletből a GPS vevő sem hiányozhat. Intenzív használat mellett 4 órás üzemidőre képes készülék méretei 127 x 72 x 14 mm, súlya pedig 226 gramm. Ha Mp3 lejátszóként használjuk akár 10 óra folyamatos lejátszást is bír, míg standby üzemmódban kér hétig is elvan. A nagytudású, ezüstszínű tenyérgép ára is arányos képességeivel: 450 euró (112 500,- Ft) körüli áron várható még decemberben.