Néma PC projekt 2005

By  | 

Minden napom fénypontja, amikor a gépemen éjjel 2:42-kor megnyomon a nagy piros shutdown gombot és pár mp rákészülés után beáll a totális csend és nyugalom szállja meg lakást. Az egész napos zizegés, kerregés és folymatos zúgás (szgép, lékondi, nyomtató, reggeli csúcs stb.) után imádom az éjszaka csendjét. Hallgatni is, amikor olyan csend van, hogy hallucinálok. Szeretem a zajt is, de csak akkor ha nálam van az off gomb és ha akarom megszűntetem. A csend nálam 30 db alatt és a legnagyobb ellenségünk a számítógép elhallgattatásával kezdődik.

Hiába a belváros közepén erdei csenddel rendelkező udvari lakás, ha állandóan a csapágyas venti hangja hallatszik. Jelenleg a hangtalan PC projektre vagyok rámozdulva.

Mire kell figyelni csendes ház vásárlásakor, építésekor?– hiába veszünk csendes házat, ha benne lévő alkatrészekre nem figyelünk (winyó, vga coler stb.)
– ne álljon semmi az áramló levegő útjába, optimális légcsatornák
– a keletkező zajok csak indirect, többszöri visszaverődés után szabaduljanak a házból
– a ház anyaga legyen masszív, ne rezonáljon be (hiába szép és könnyű alu-ház nem ajánlott)
– a ház fala legyen jó hangszigetelő tulajdonságú
– alacsony fordulatszámú nagylapátos venti kell (ha léghűtés)

Az eddigi R&D után versenyben maradt megoldások, játékosok a következő oldalon következnek. Szép táblázatok, pazar házak és az ötleteket is szívesen fogadjuk.

Full passzív hűtés – hatalmas hűtőbordák, semmi mozgó alkatrész. Tökéletes megoldásnak tűnik, de rohadt drága. Ilyen pl. a Zalman 500A

Vízhűtéses rendszer – ebben is van berregő pumpa meg venti, ami hangot ad. Ha bekrepál a pumpa leég a PC, meg a lakás is.

Zajnyelő párna – bármilyen gép kibélelhető ezekkel a szivacsokkal

Lassan, alacsony feszen és fordulatszámon forgó nagyméretű ventik

Az egyik legígéretesebb és még a megfizethető (28e+áfa) kategóriába tartozó spieler az Antec Sonata II. Ügyes kis megoldások: mosható hepa filter szűri a beáramló levegőt, mint a porszívóban, így az alaplap 1 év múlva is fémesen csillog és a venti csapágyak is sokkal tovább bírják csendben, pormetesen. Winyó sarkak alá kis rezgéselnyelő gumitappancsok. Automata fordulatszámszabályzós, alapból is lassan forgó nagylapátos venti.
Minden teszt isteníti, volt már az év PC háza, meg a csendes császár és majdnem meg is vettem, amikor is egy haveromnl élőben megtekithettem és ZAJOS volt! Nem traktor, de nem csendesebb, mint egy 5.900 Ft-os noname ház. Ekkor kicsit visszatántodordatm és azóta sem vettem meg, pedig 3 hónap kutatómunka után a Sonatára szavaztam. Vajon selejtes darabot fogott ki, rosszul rakta össze, vagy van benne valami a háztól független ultrazajos alkatrész (pl. vga hűtő)?

Aztán designosak, csendesek és nem lesz a nappalinak szerverterem hangulata, ha egy Barebone kockát választok. Élő teszt igazolja, hogy csendes, viszont egy kicsit, kicsi. A következő táblázat az eddigi esélyesket foglalja összes és ha tudsz jobbat, akkor küld be plz. Gyártóktól, forgalmazóktól tesztelésre is szívesen fogadunk házat, de csak csendeset. Szóval a kezdetleges táblázat, mely kiegészítére vár. Írd meg emailben, vagy szólj hozzá, ha megvan a tuti hangtalan PC receptje.

Termék
Zajszint
Megoldás
Ár (br. Ft )
Zalman TNN 500A
venti nélküli passzív
315 000,-
Antec Sonata II
léghűtés
36 000,-
Antec P180
léghűtés
41 000,-
Antec SLK3000B
léghűtés
15.500,-
Shuttle XPC Barebone
léghűtés
50.000,-tól
Hush
venti nélküli passzív
Zalman Reserator 1 Plus
vízhűtés
65.000,-
LittlePC venti nélküli passzív 299.000-,től
Nexus Breeze 500 hangszigetelt 56.000,-
AcoustiCase hangszigetelt 37.000,-
jobbat tudok jól beküldöm!

Silent PC irodalom:

www.silent.se
Az Antec okosságai
Silent PC Review

2006.03.25. Update:
Szuperköltséghatékonyan megoldottam a hang kérdést, de valószínűleg nem örökre: kidobáltam az összes mobilracket a házból, a winyók rögzítésénél kis gumialátéteteket használtam. A videókártyám még bordás hűtésű Radeon9600, így azon nem berregett venti. 3 venti maradt, ami még zajt csapott: tápventi, CPU hűtő és a legkisebb, de éppen ezért a legsípolósabb az alaplap chipsethűtője.

A tápventi leghalkabb lévén maradt, csak nagynyomású légsprayvel portalanításra került. A CPU bordát és ventit cserélve egy olcsó, de magáról 21dB-t állító darabra. Viszont a sípoló kis chipsethűtőnek menni kellett! Helyére egy passzív méma hűtést biztosító kék Zalman sündisznó került, melynek a beszerelése életem egyik legnagyobb hardverműtét beavatkozása volt.

Összköltség: 4-5e Ft. Eredmény 10-ből 8-as, ha a 10 a teljes csend. Ha van valami háttérzaj, nem ütvefúróra, hanem halk zenére, TV-re gondolok, akkor nem is lehet észrevenni a minimál zúgást. Ha teljes a csend, akkor azért hallható a levegő áramlása, de semmi kerregés vagy sípolás. Valószínűleg a por 1,5év múlva ismét zajossá teszi, de akkor majd megint ráköltök 5e Ft-ot és lecserélem a ventiket zsír újakra vagy veszek a porfilteres házat, de a 1,5 évente 5e az simán megéri.