Mobiado CPT002 – átlátszó luxusmobil aktiválja az Aston Martin légzsákjait

By  | 

A brit luxusautó márka az Aston Martin és a kanadai luxusmobil gyártó a Mobiado tavaly elhatározták, hogy egyesítik márkáik erejét egy luxusmobil sorozat elkészítéséhez. Az első darabok, melyek kisebb-nagyobb változtatásokkal, de a Mobiado eddigi modelljeire épülnek májusban már elérhetőek lesznek.
A Baselworld 2011 alkalmából a két luxusmárka azonban egy nagyobb meglepetéssel készült: a kiállításon prezentálták az Aston Martin – Mobiado CTP002 koncepció telefont.

A jövőmobil masszív zafír kristály érintőkijelzője teljesen átlátszó, melyet úgy kívánnak megoldani, hogy az összes elektronika, aksi, SIM-kártya a két oldalt végigfutó platina keretbe kerül elrejtésre.

Az ütős és a mérnökök számára kihívást jelentő dizájn mellett az egyedi, a luxusautóval integrált funkciók kialakítására is nagy figyelmet fordítottak. A CPT002 mobil például automatikusan nyitja az Aston Martin ajtaját, ahogy tulajdonosa a közelébe ér. Maga a funkció nem újdonság, hiszen ezt a 2007-ben kiadott Jaeger LeCoultre AMVOX2 kronográf is tudta, mobiltelefonok közül azonban valóban az első.

Ahogy beülünk az autóba a zsebünkben lapuló mobil és az autó fedélzeti számítógépe, navigációs kijelzője automatikusan kapcsolatba lépnek egymással, mely az alapnak számító hívásinfók megjelenítésén felül további extra funkciókat is kínál. Ha engedélyezzük, akkor FourSquare-en automatikusan megjelenik merre járunk, sőt kijelző térképén 4sq ismerőseink pozíciója és a közelben található helyek is megjelennek.

Az autóba szerelt kamerák beállíthatóak, hogy adott időközönként a Mobiado CPT002 mobilon keresztül fotókat, videókat küldjenek Facebookra vagy Twitterre, vagy szintén automatikus infót posztoljanak az érintet városokról, azok nevezetességeiről, illetve még izgalmasabb: pályanap esetén fellövöldözhetjük a köridőket és az aktuális állást.

A legelvadultabb funkció baleset, ütközés esetén lép életbe: a zsebünkben lapuló mobilban található gyorsulásmérő infót képes szolgáltatni arról, hogy merre, milyen erővel készülünk kitörni az ülésből és ezt az infót a fedélzeti számítógépek továbbpasszolva az autó gondoskodik a megfelelő sorrendben történő légzsák aktivációkról, illetve a biztonsági öv megfelelő erejű megfeszítéséről. Érdekes koncepció, reméljük ez az extra kommunikáció nem késlelteti a légzsákok kinyílásának tized mp-es idejét és a telefonon is stabil oprendszer fog futni…

8 hozzászólás

 1. daninet

  2011. március 26. szombat at 12:54

  Ez a légzsákos cucc mókusvakítás, a zsebedben eleve nem úgy gyorsul a teló, ráadásul ha hánykolódik össze vissza akkor kinyitja mind? vicc…

  • Gerbertartó

   2011. március 30. szerda at 10:42

   Newton törvényekről sosem hallottál??? Nem erősséged a fizika…

 2. The-Big-MK

  2011. március 26. szombat at 13:59

  Hülyén fordította le valaki, nem ez nyitja az airbag-eket, hanem csak az állapotukkal kapcsolatos infókat jegyzi, mint egy fekete doboz

  “Should you accidentally crash, the phone will record stats from the airbag and other sensors”

  • Gekko

   2011. március 26. szombat at 16:27

   Nem tudom mi a forrásod, de a Mobiado oldalán az eredeti sajtóközleményben is az van, hogy az airbag kap gyorsulás információt a telefontól az ütközés pillanatában:

   “…At the time of an accident, the vehicle Airbag will receive accelerometer information from the CPT002 in the driver’s pocket. These readings will give the car information of the driver’s acceleration movement from within the car seat…”

   http://mobiado.com/PRESS_RELEASE_Aston_Martin_CPT2.pdf

 3. frekk

  2011. március 26. szombat at 19:49

  a “telefonnal” telefonálni már nem is lehet??? xD

 4. Gerbertartó

  2011. március 30. szerda at 10:43

  “daninet” Newton törvényekről sosem hallottál??? Nem erősséged a fizika…

 5. kuka

  2011. április 6. szerda at 11:08

  sajtóközleményt adott ki a mobiado tegnap
  érdekes lenne azt is idézni

 6. KRiSEE

  2012. augusztus 8. szerda at 23:50

  Vicces lehet, ha vezetés közben kicsúszik a zsebből és egy komolyabb fékezésnél előrevágódik a telefon :D
  Vajon örülnénk-e akkor, ha kap egy kis infot az airbag XD
  Kb ennyire: http://www.youtube.com/watch?v=dOCYq9A7IpI :D