Stresszoldás, fényterápia belsőleg, avagy a fény-walkman

By  | 

Hideg van, korán sötétedik, betegségek, a tél közepén könnyen eluralkodhat az emberen a depresszió.  Sárkány ellen sárkányfű. Téli depi ellen pedig a legjobb orvosság a fényterápia. Kizárólag külsőleg. Brit tudósok, vagyis a finn Oulu egyetem kutatói viszont, azt mondják, hogy nem a szemnek, hanem az agynak van szüksége a szimulált nyári napsütésre, fényre, így egyenesen a szürkeállomány mellett próbálják felkapcsolni a lámpát legújabb találmányukkal.

A Valkee-t, amely nemcsak nevében, hanem kinézetében is egy walkman-re hajaz, csupán annyi különbözteti meg társától, hogy a fülhallgatóban speciális LED-ek helyezkednek el, melyek a fülcsatornán keresztül próbálják megvilágítani és jobb kedvre deríteni az agyat. Mindezt 185 juróért. WTF? Mint egy rossz TV-Shop agymosás. Illik kellő szkepticizmussal fogadni.

A 4 héten keresztül, napi 8-12 perc agyvilágításon keresztülesett  10 páciens közül 9-en javulásról számoltak be. Ami nem jelent semmit. Viszont a kutatóknak olyan reálisan gondolkozó és földön járó embereket is sikerült meggyőzniük, mint Esther Dyson vagy a volt Nokia főnök Anssi Vanjoki, akik végül pénzt is toltak a projektbe. A cucc már kapható, online rendelhető.