Parrot Bebop: Oculus Rift-re köthető drón 2 km magasan

By  | 

2015.szeptember update: szereztünk egyet és teszteltük, részletes leírás + tesztvideó: Parrot Bebop teszt + Skycontroller

A Parrot az AR Drone 2.0 robotjával már szó szerint elég magasra tette a lécet, legutóbbi modelljük, a Parrot Bebop pedig a minőségi kamerával, GPS alapú robotpilóta üzemmóddal, Oculus Rift távvezérléssel komoly vetélytársa lehet a DJI Phantom 2-nek.

arx1schema1

A széleslátószögű (180 fok) HD-videókamerával és GPS-el felszerelt drón számos olyan stabilizáló érzékelőt kapott, mint például ultrahangos és nyomásérzékelő szenzor, háromtengelyes gyorsulásmérő, giroszkóp, magnetométer és iránytű, ám a legjobb benne az, hogy nemcsak okostelefonnal és tablettel, hanem az Oculus Rift virtual reality szemüveggel is irányítható, így egy wingsuitos repüléssel kockázatok nélkül madártávlatból is szemügyre vehetjük a tájat.

parrot_bebopdrone_skycontroller2

parrot_bebopdrone_front

A kültéri quadcopter kamerája full HD-ben veszi fel a környező tájat 30 fps-en, 14 megapixeles felvételeket képes készíteni, halszemoptikájával pedig 180 fokban lát. Processzora egy Cortex 9 dual-core egység négymagos GPU kíséretében, beépített memóriája 8 GB-os, kétsávos wifije pedig 802.11a/b/g/n szabványú, a 2.4 és 5GHz-es frekvencián kb. 300 méterig fogja a jelet.

parrot01

iOS-es és Android alapú okostelefonokon és tableteken valós időben követhető a videóstream a FreeFlight 3.0 alkalmazáson keresztül, sőt amennyiben az opcionális Skycontroller kiegészítővel kezeljük a drónt, a plusz antennának köszönhetően a wifi hatósugara akár 2 kilométeres magasságig is kiterjeszthető.

parrot-bebopdrone-skycontroller-lifestyle-1

Nagyon messzire azért nem érdemes navigálni a robotot, hiszen 1.200 mAh-s lítium-polimer aksija maximálisan mindössze 12 percnyi repülési időt garantál, viszont a Skycontrollert TV-re és PC-monitorra is rá lehet kötni, az Oculus headset-et pedig HDMI-n keresztül csatlakoztathatjuk hozzá, és így a Bebop kameráit a pilóta fejmozgásai fogják irányítani.

parrot-bebopdrone-android-1

Pár szerencsés külföldi kütyüblogger egy-két kör erejéig már ki is próbálhatta a drónreptetést, az első benyomások alapján a stabilizáció rendben működött, ám nem magától értetődő az Oculus Rift-sisak és a kontroller egyidejű használata, ráadásul a reakcióidő sem volt még az igazi.

A 28 x 32 x 3.6 cm méretű és 380 gramm súlyú Parrot Bebop drón és a hozzá kapható Skycontroller valamikor 2014 negyedik negyedévében fog megjelenni, a 2.0-ás elődnél magasabb áron ($300+).