Komplett kontinentális reggeli gombnyomásra

By  | 

Legfontosabb étkezés kétségtelenül a reggeli. A népi bölcsesség is úgy tartja, hogy  reggelizz úgy, mint a király, ebédelj úgy, mint a polgár, és vacsorázz úgy, mint a koldus! Persze épp fordítva szokott elsülni. Ha nem marad el a reggeli, akkor autóban egy túrórudi, ebédre akár már egy leves is a főfogás elé, aztán lefekvés előtt a masszív 3+1 fogásos magyaros zsírvacsora, bőségtál, fitnesspacallal megbolondítva, meg az elengedhetetlen sör, energiában és koleszterinben gazdag mélyütés a Norbi féle updatenek. Na de vissza a reggelihez….

Legtöbbször a reggeli kapkodás miatt marad ki vagy mert előző este nem gondoskodtunk róla és hajnalban már nincs idő leugrani a boltba. Milyen jó lenne, ha a második szundigomb nyomgatásból felébredve, majd a konyhába kitámolyogva ott figyelne a komplett, kész reggeli a terülj-terülj asztalon?
Kávéfőzőben már régóta létezik ilyen, mely este jól beidőzítve 7:15-kor kávéillattal ébreszt, csak fel kell szippantani az indító löketet. De nekünk a kávé nem elég! Tojásrántottát, dzsemmes kenyeret, sajtot, frissen facsart narancs juice-t, piritóst és gőzőlgő teát akarunk és legfeljebb egy gombnyomásnyi energiát vagyunk képesek kifejteni a cél érdekében.

A japán Yuri Suzuki és Masa Kimura nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy hét alatt, a közönség bevonásával egy szabadon látogatható performance keretében elkészítsék a Rube Goldberg mintára működő, egy gombnyomásra láncrelcióban komplett reggelit a tálcára prezentáló gépet a holland Platform21 designműhely berkein belül. 

Nincs haszontalan cucc. Jöhet minden! Távirányítós autó, dekopír fűrész, IKEA-s lámpa alkatrész, villanyrezsó, nagymama teskannája, fogaskerekek, zsinegek. Hajrá.
A projekt múlt héten startolt el. Azóta már elkészült a kávéfőző, a teafilter mártogató automatika és sok más furfang. A japán dizájnerpárosnak még 2-3 napja maradt, hogy valóra váltsa a papíron megálmodott reggelikészítő automatát.
A performansz minden nap 12-20 óra között látogatható, a délután 5 órás teaidőben pedig Happy Hour keretében ingyen reggelit kínálnak a látogatóknak, ha valakinek reggel kimaradt volna.

Hamburgert 156 lépésben összerakó gépet már láttunk, de ez sem lesz egyszerűbb menet, de remélem szombaton már egy YouTube videó keretében, működés közben is bemutatható lesz az elkészült masina. Addig is a tovább után a Platform21 közönséginterakcióra hivogató promovideója, melyben már visít a kenyérvágó, forr a víz és magától terül a lekvár a kenyéren.