Hétfő reggel: ismét indul a mókuskerék

By  | 

Görbe háttal ülve a képernyőt napi sok órában bámulni rossz. Állva kicsit jobb, sétálva még jobb. Robb Godshaw, az Autodesk san franciscoi irodájában mindössze 24 óra alatt elkészítette és ledokumentálta az irodában lévő, álló magasságig is emelhető asztalokhoz illeszthető óriás mókuskereket.

mokuskerek_01

Godshaw egy 200 cm átmérőjű, 60 cm széles óriáskereket tervezett. A 2 cm vastag rétegelt falemezekből készített mókuskerék gördeszka-kerekeken gördül, ahogy a klaviatúra kopogtatás és egérklikkelések mellett ki-ki saját tempója szerint lépdel előre. Igazi multitasking.

mokuskerek_02

Az irodai mókuskerék inkább csak egy figyelemfelkeltő művészeti projekt, mintsem tömeggyártási célzattal tervezett eszköz, amely egyrészt rávilágít mozgásszegény életmódunkra, másrészt tárgyiasítja a szürke hétköznapok mókuskerék effektjét.

Persze, ha már az irodai munka közben lépegetünk, akkor miért ne alakítanánk az így nyert mozgási energiát elektromossággá (pl. laptop / mobil töltéshez) ahogy azt az Electrulox Lab 2014 versenyének egyik mókuskerék mosógép-koncepciója is teszi.