Kalista – tökéletes hangzás

By  | 

Az alaptétel, hogy egy 0-ák és 1-esek halmazából álló CD lemez soha nem fog olyan részletgazdagon és élethűen szólni, mint régi vágású bakelit (vagy vinyl?) kollégái, most megdőlni látszik. A Metronome Kalista megmutatja, hogy milyen CD lejátszót lehet építeni, ha pénz nem számít.

A Kalista két masszív dobozban érkezik, melyek együttes súlya közel 60 kiló. A lejátszó és tápegység az elektromágneses és mechanikai zavarok kiküszöbölése miatt került elkülönítésre. Minden transzformátor vibrál valamilyen szinten és ez a Kalista esetében megengedhetetlen. A tápegységben 5 transzformátor kapott helyet: egy a kijelzőnek, egy a motornak, egy a szervónak, egy a lézer leolvasónak és kettő a végső digitális szakaszban segít.

Maga a lejátszó háromszög alakú. A háromszög az egyensúlyt szimbolizálja, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy háromlábú tárgyat (ld: bárszék) lehet legegyszerűbben vízszintbe hozni és billegni sem fog.
A behelyezett CD lemezt egy nagy mágneses koronggal rögzíthetjük felülről, ami a pörgő lemez által generált sztatikus feltöltődés elleni védelmet szolgálja a mechanikai rögzítés mellett. A titkos kapcsoló pedig a CD mintavételezését 44,1 kHz/16bitről "felkonvertálja" 96 kHz/24 bitre a gazdagabb hangzás érdekében.

Akiknek már volt szerencséjük kipróbálni, tesztelni csodákat zengnek róla. Azt vetítik, hogy újfajta dimenziót és szinte tapinthatóságot ad a zenének. Az orgonajáték nem csak egy olcsó reprodukciója az eredetinek, hanem templomi atmoszférát varázsol a nappaliba. Természetesen ez a tökéletesség nem kegyelmez a rossz minőségben nyomott CD-nek így az olcsóbb lejátszókon észrevehetetlen hibákat a Kalista még a kevésbé vájtfülüeknek is hallhatóvá teszi.

A Kalista 23 000 dollárért (kb. 4,5M Ft) hozza ki CD-inkből a maximumot.