Hunger King: pénzt osztanak az Opera mellett ma nyitó fake gyorsétteremben

By  | 

Tegnap este a Pazar Cuccok SHOP-ból (VI.ker Ó u. 2. H-P: 13-19h) hazafelé sétálva, az Opera mögött, a Hajós utca és a Lázár utca sarkán egy pár hete még női ruhaboltként funkcionáló üzlet helyén, új gyorsétteremre lettem figyelmes, amit elsőre persze a hasonló logóval rendelkező és hasonló hangzású nemzetközi lánccal tévesztettem össze.

hdr

Második ránézésre már átjött, hogy itt valami nem kerek: a Hunger King logója mellett az egyik kirakatban sültkrumpliból kirakott kéz, meredező középső ujjal és a kormánynak szóló üzenettel már világossá tette, hogy itt nem sajtburgert fognak árulni.

hdr

Gyors utánajárás a következőket sikerült kideríteni: a ruhabolt helyén nyílt hely neve Luukku Atelier, ahol májustól augusztusig Katja Tukiainen, Jani Leinonen és Teemu Keisteri finn művészek popup kiállítása és performanszai lesznek láthatóak. A Luukku Atelier a Finn Intézet által is támogatott Finnagora projekt helyszíne, kreatív játszótere, kortárs galériája.

Hunger_King_budapest_opera

A Hunger King projekt ma este, 2014. június 11-én 18 órakor, nyitja meg kapuit. Célja a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdelem, illetve rávilágítás a kormány hajléktalanellenes intézkedéseire. Az Opera és Louis Vuitton üzlet szomszédsága remek díszletül szolgál a projekthez. A Hunger King gyorsétteremhez piros szőnyeg vezet majd, választhatunk, hogy a gazdagok vagy a szegények jelzésű sorba állunk-e. Utóbbiban, ha minden igaz a napi minimálbér összegének megfelelő pénzt (3.400 Ft) fognak osztani a sorbanállóknak. Első nap 50, az azt követő 3 hét minden napján 20 főt szolgálnak majd ki. A forrásokat a felkért művész Leinonen biztosítja a támogatóktól a pályaművéért kapott pénzből.