Heti KultPlay: digitális graffiti – érkezik a WiiSpray

By  | 

William Gibson Spook Country című regényében fontos szerep jut a GPS technológiával készült holografikus művészetnek – avat be minket a részleketkbe a Kultplay. Az utcákon virtuális szobrok állnak, melyeket földrajzi koordináták alapján lehet megtalálni, majd a megfelelő szemüvegen át nézve életre kelnek. A digitális szobászat és a geotagging még csak a regény lapjain találkoztak, az online megosztható virtuális graffiti azonban már a spájzban van.

Martin Lihs, a Weimar-i Bauhaus egyetem hallgatója évek óta foglalkozik diplomamunkája elkészítésével, ami a Wii kontroller és egy festékszóró flakon keresztezése. A Kultplay szakértője, razo szerint az eredmény sokkal több, mint digitális graffiti készítő eszköz: az elektronikus és analóg technikák ötvözésével előállított alkotások megoszthatók az interneten, elmenthetők, vagy elvethetők, a fejlesztés nyomán pedig hamarosan animációk is készíthetők majd az egyes fileok felhasználásával. A színek és festékszórók válogatására kialakított menürendszer elég egyszerű ahhoz, hogy akár a legkisebbek is megtanulhassák a használatát.

Egyelőre semmit sem lehet tudni arról, hogyan fogadták a német diák munkáját Japánban, az mindenesetre biztos, hogy a globális, digitális graffiti szcéna kialakításában rejlő lehetőségek mellett a játék további divatos fejlesztői szempontoknak is megfelel: a WiiSpray szabadon használható kreatív játék, semmiféle használati utasítás sem jár a számtalan felhasználási lehetőséghez.

Kapcsolódó cucc: Falmászó graffiti robot – High-tech falfirkákhoz