Hasselblad H4D-200MS – 200 MPixel – 10m Ft

By  | 

A sokak által értelmetlennek nyilvánított megapixelháború nem csak a kompakt és mobil piacon dúl, hanem bizony a high-end  szegmensben sem mindegy melyik márka palettáján található meg éppen az aktuális megapixelkirály. Talán a három legnagyobb név akik ebben a kategóriában egymásnak feszülnek a Leaf, a Hasselblad és a Phase One.

A frissen bemutatott Hasselblad H4D-200MS digitális hátfal segítségével immár 200 Megapixeles fotókat is készíthetünk. Az impresszív felbontás azonban egy picit csalóka, hiszen a H4D-200MS-ben valójában „csak” egy 50 Megapixeles érzékelő figyel, mely ún. Multi Shot Sensor Shift technológiával kb. 30 mp alatt 6 felvételt készít, a rendkívül precíz piezoelektromos elven működő mikromotor segítségével 1, illetve most már akár 0,5 pixeles eltolásokkal. Az eredmény egy 600 MB méretű, 200MP rettenet felbontású RAW image.

A gépet nem a natív 50 Megapixeles, hanem az imént említett Multi Shot Sensor Shift módban használva leginkább épület és tárgyfotósok tudják kihasználni a többszörös expozíciót használó technológia és ezzel négyszeresére növekedett felbontás előnyeit, hiszen a fotó tárgyának 30 mp-ig mozdulatlannak kell maradnia. Így az elsődleges felhasználási terület minden bizonnyal termékfotó lesz. Órák, luxusautók fotózásakor pedig nagyon gyorsan meg is térül az extrém hátlapba fektetett pénz.

ROLEX by Jonathan Beer

Nyilván mindenki a tesztfotókra és a 200MP vs 50MP különbségre lenne kíváncsi. Ami a RAW képeket illeti letölthetünk 4-et egy 250MB-os ZIP-ben, de a méretük miatt attól tartok ezek még az előző modellek által készített fotók. Viszont az amerikai Hasselblad site-on belül böngészgetve találunk pár, már az új hátfalra kihegyezett promóciós oldalt, ahol belezoomolhatunk Jonathan Beer átal fotózott Rolexbe, illetve a Riplex & Ripley által különböző beállításokkal fotózott AMG Mercedes fotókon szintén belemászhatunk a részletekbe, sőt összehasonlíthatjuk a natív 50MP vs Multi Shot technológiával készült fotót ugyanarról a témáról.

Az előző ROLEX szíja 50%-ig zoomolva

Árcetli: EUR 37.000 (9,9 millió Ft), viszont jófejség a Hasselblad-tól, hogy H4D-50MS tulajdonosoknak a frissítés mindössze EUR 7.000 (1,85 millió Ft) lesz.

További extrém digitális fényképezőgépek:

3 hozzászólás