80 megapixeles szörnyeteg a Leaf-től

By  | 

Az idei Photokina fotóskiállításon a Leaf cég bemutatója ismét nagyot szólt, legújabb két modelljük az Aptus-II 12 és Aptus-II 12R, középformátumú digitális fényképezőkhöz illeszthető hátlapok. A full-frame formátumú 53,7 x 40,3 mm-es CCD szenzorral felszerelt hátlapok nem kevesebb, mint 80 megapixeles (!) fotókat képesek készíteni. 

Az kicsit több mint 80 millió pixel…Így érthető, hogy egy átlagos képfájl mérete 165 Mb, és még összetömörítve is több mint 100 megát foglal.

ISO-érzékenysége a 80-800-as intervallumban tanyázik, és a könnyebb kezelhetőség kedvéért azért kapott egy 6 x 7 centis LCD-s érintőképernyőt is. Előreláthatólag több mint 80 különféle fényképezőtípussal lesz kompatibilis (pl. Fuji, Mamiya, Hasselblad V), és a kezelésben is sokat segíthet a hozzá kapcsolódó Leaf Capture Software, ami megkönnyíti a képek wireless áttöltését más platformokra (iPhone, iPad, iPod touch). Leginkább Apple OS X-re optimalizálták a képfeldolgozást, főleg az Aperture és iPhoto alkalmazásokhoz, illetve a Finder-es thumbnail és Cover Flow-os megjelenítéshez. Hogy nem olcsó dolog egy Leaf Aptus-II 12-est beszerezni, az nem kifejezés: 32.000$-ba kerül alsó hangon (~6.7 millió Ft).