Halálcsillagot épít a holland sztár

By  | 

Ősi formával újít a Rem Koolhaas vezette Office for Metropoltan Architecture az Egyesült Arab Emirátusokban írja a HG.hu. A meghökkentő és teljeséggel szokatlan, óriási gömb formájú épületbe konferencia központ, kiállítóterem és hotel költözik.

A kívülről leginkább a Csillagok háborújából ismert Halálcsillag alakját mintázó épület a hozzá tartozó lapos épületrésszel együtt alkotja a közel-keleti város új konferencia- és kiállítóközpontját. A lyuggatott gömb belsejében is a kerek formák dominálnak, hogy a lehető legtöbb hasznos teret kapják.

Az előadótermek az ókori színházak félköríves nézőterét idézik, azzal a különbséggel, hogy az ülések itt a gömbfelület belsejében kapnak helyet. Az épület burkának hatalmas, kerek nyílásai, és a termek elrendezése kihasználja a napfény nyújtotta természetes megvilágítást, és így jelentős mennyiségű energiát takarítatnak meg. Az üveg és acél vázú gömbben kap helyet a kiállítócsarnok, a konferenciaterem, a hotel és egy irodarész is. Az objektum előtt húzódó lapos épületben pedig további hotelszobák és magánlakások lesznek. A formabontó és hagyományokkal szakító, de ősi formákat alkalmazó épület az Egyesült Arab Emirátusok újonnan felépülő városának, Ras Al Khaimah-nak az éke lesz.