Google phone még idén?

By  | 

Már tavaly december óta keringenek a pletykák a nagy esélyes iPhone riválisról. Ha hinni lehet legfrissebb híreszteléskenek, akkor a 2008 első negyedévére tervezett bejelentésig lehet, hogy már csak 14-et kell aludnunk és nem kell tovább találgatnunk, hogy milyen funkciókkal pakolták tele, milyen színű lesz, mennyibe kerül és hogy a Google tud-e olyan telefont csinálni mint keresőt vagy térképet?

Ez utóbbira már nagyjából megvan a válasz, hiszen maga a hardver gyártója minden bizonnyal a HTC lesz, akik állítólag több mint 20 koncepciót dolgozotak ki, melyek közül a keresőóriás a leginkább kedvérevalót választhatja ki. Ezzel a húzással még inkább sikerült felcsigázni az érdeklődést, találgatásokat, így most már senki sem tudja, hogy melyik állítólag kiszivárgott design koncepciónak hihet. Van aki a mezei megjelénsű vonalra esküszik, van akik a kicsúsztatható QWERTY billentyűzetesben hisznek, a harmadik nagy tábor, pedig az iPod fehér érintőképenyős verziót várja nagyon. Mi is erre szavaznánk. Majd meglátjuk. (többi lehetséges variáció a tovább után)

Az eddigi infók szerint a következőket lehet sejteni: Linux oprendszeren futó Java alkalmazások képezik az alapot, multimédia lejátszás (még jó), a böngésző valószínűleg egy megpimpelt Firefox (esetleg Safari, mint az iPhone-on) lesz. Magán a handseten semmi átütőre nem kell számítani (legfeljebb az iPhone-szerű érintőképernyő lehet újszerű). A Google valószínűleg a szoftveres részen fog nagyot villantani. Az már biztos, hogy Gmail, Calendar, Google Docs kompatibilis lesz (hiszen ehhez nagyjából csak internetelérés és böngésző kell) ennél érdekesebb lehet azomban a  Google Talk együttműködés és a Google Maps-et futtatva a telefonba épített GPS vevő segítségével történő  navigáció. Ezen felül még biztos számíthatunk pár meglepetésre, amit a guglinak sikerült titokban tartania.

A Google ingyen vagy olcsón adjuk, hirdetésalapú üzleti modelljét ismerve pedig bízunk benne, hogy árában sokkal barátságosabb lesz, mint a jézusmobil.

Pár lehetőség gyártóra, megjlenésre: