Fizess BMW-slusszkulccsal!

By  | 

Az idei év egyik legmenőbb trendje a Near Field Communication (NFC) technológiát használó kütyük elterjedése lehet. Igaz, hogy már évek óta számos pilot projekt fut világszerte, de széleskörben még mindig nem terjedt el a technológia. Áttörést az idei év hozhat. Az NFC-vel felvértezett eszközökről azt érdemes tudni, hogy olyan chip van beléjük építve, amivel kis összegű számlákat tudunk kiegyenlíteni, egy speciális RFID leolvasóhoz érintve vagy max. 10 centire elhúzva a chip-es eszközt, mindenféle PIN-kód vagy bonyolult jelszó használata nélkül.

Itthon már láttunk erre példát Paypass-os karórák formájában, illetve a djuice-nál is van RFID (mellyel ugyan fizetni nem lehet, de vásárlásnál kedvezményre jogosít fel, ha csippantunk), de a BMW-nek is megmozgatta a fantáziáját, ők a slusszkulcsba csempésznének egy NFC-chip-et, és kötnék össze a szintén fejlesztési szakaszban lévő ConnectedDrive navigációs és multimédiás rendszerükkel, így egy-egy szolgáltatás igénybevétele közben a kocsiból lassan már tényleg ki se kell szállni.

Az ő elképzelésük szerint például vonatjegy-vásárlásokhoz vagy hotelszoba-foglalásokhoz lenne ideális a kényelmes kocsiban elintézni a slusszkulcsos fizetést, bár ez utóbbi nem biztos, hogy a mikrofizetés kategóriájába tartozik, illetve aki BMW-t vezet, nem biztos, hogy vonatjegyet szeretne vásárolni. 

Mindenesetre tény, hogy egyre bővül az NFC-chip-ek alkalmazási köre, külföldön már több helyen a tömegközlekedésben használják, és az okostelefonok közül a soron következő iPhone 5-öt és több Androidos vetélytársát is várhatóan felszerelik az új technológiával. Sokan azonban még idegenkednek tőle, mert a PIN-kódok és egyéb védőkapuk kiiktása miatt nem tartják eléggé biztonságosnak, de ezt részben ellensúlyozza a kis összegre való korlátozás és a tény, hogy a slusszkulcs vagy telefon elvesztésével még nem jutnak hozzá bizalmas pénzügyi információkhoz. Csak az autónkhoz vagy a híváslistánkhoz… Videó a tovább után!