Digitális Karácsony – Duna TV full HD

By  | 

Augusztus elején a pekingi olimpia alatt már belekóstolhattunk a királyi TV kísérleti HD adásába. A 38-as csatornán már a full HD gyönyörében úszva szurkolhattunk Cseh Lacinak. Majd az október 6-án újraindult m1, m2 kísérleti adások mellé beállt  Duna TV is. Most pedig a Duna TV az, aki elsőként csatlakozik a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatáshoz, a Duna TV adása HD formátumban, további új földi csatornaként a Duna II Autonómia adása pedig SD formátumban lesz elérhető ma (11.30) éjféltől. Már élesben, hivatalosan, nem kísérleti jelleggel.

A MinDig TV szolgáltatás Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomások körzetében indul el december 1-jén, közel 60%-os lakossági lefedettséggel. A szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő állapotban lévő szélessávú tetőantenna, valamint egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder, vagy egy DVB-T MPEG-4 HD tunerrel felszerelt integrált televízió szükséges. Hoppá! Még egy fontos szempont, ami viszont jól kimaradt a karácsonyi TV vásárlás postból, szóval erre is figyelni ám!

Decembertől megjelennek az üzletek kínálatában a MinDig Tv matricás dekóderek és integrált televíziókészülékek. A matrica garanciát jelent arra, hogy a készülék alkalmas a digitális földi televíziós sugárzás vételére.

 

Milyen extrákat nyújt a földi digitális televíziózás az analóghoz képest?

  • több tartalom, új csatornák: az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma már induláskor a többszörösére emelkedhet, népszerű közszolgálati és kereskedelmi csatornák képezhetik a kínálatot
  • kifogástalan, zajmentes kép- és hangminőség: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás
  • a legmodernebb technológia alkalmazásával a nagyfelbontású televíziós adások (HDTV) is elérhetővé válnak
  • kényelmesebb kezelhetőség: EPG, elektronikus műsorújság, mely biztosítja a programválaszték könnyebb átláthatóságát

folytatás a tovább után >>
Miért a DVB-T?

  • Mert a szokásos analóg televíziós csatornában MPEG-4-es tömörítés esetén 8-10 kiváló minőségű műsor átvitele is lehetséges a szolgáltató igényétől függően, illetve lehetőség van a HDTV rendszer bevezetésére is.
  • Mert a spektrum hatékony kihasználása révén növelhető a programok száma, vagy csatornák szabadíthatók fel más szolgáltatások számára.
  • Mert lehetőség van egyfrekvenciás (SFN) adóhálózat kiépítésére. A frekvenciakészlet gazdaságos hasznosítása érdekében egy-egy műsorcsomagot minden adóállomás és átjátszóállomás azonos frekvencián sugároz.
  • Mert azonos lefedési területet feltételezve a tényleges beruházási költség a DVB-T esetében a legkisebb. A DVB-T hálózat kiépítése olcsóbb, mint a kábelhálózaté, ráadásul a DVB-T hálózat az analóg infrastruktúrára is ráépíthető.

Mit kell tudni a DVB-T vevőkészülékről?

A műsor vételére a jelenleg használatos tetőantennák többsége megfelelő, azonban a hagyományos TV készülék önmagában erre nem alkalmas. A digitális adásokhoz egy ún. set-top-box szükséges, amely az érkező digitális jeleket veszi és feldolgozza, majd a kimenetén analóg jellé alakítva továbbítja a TV készülék felé. A földfelszíni, műholdas és kábeles terjesztésű műsorok vételéhez különböző set-top-box szükséges az eltérő modulációs technika miatt. Egy DBV-T- set-top-box 40-60e Ft közötti áron szerezhető be, a durvább darabok ára az 150e Ft-os is elérhetik.
Várható a későbbiekben olyan vevőkészülék megjelenése is, amely több, vagy mindegyik modulációs mód kezelésére alkalmas lesz. Néhány éve megjelentek a piacon olyan duál módusú TV készülékek is melyek analóg és digitális vételre egyaránt alkalmasak (IDTV = Integrated Digital TeleVision), a vevőben megtalálhatók mindkét vételhez szükséges egységek.


Elkészültek már az első hordozható készülékek is, valamint az adatátviteli lehetőségek kihasználására a PC vevőkártyák gyártása is megkezdődött. Egyébként ez utóbbi a legolcsóbb módja a HDTV megtapasztalásának,feltéve ha monitorunk bírja a felbontást. A 20 grammos pen-drive méretű kütyükbe rejtett DVB tuner tud mindent, amit kell és a legtöbb üzletben már br. 10e Ft alatt elvihető: MPEG4 HD DVB-T vevő, DTV, TXT és EPG funkció, digitális (mpeg2) videófelvevő, időzítő, time shift, állókép készítés (JPEG), HDTV kompatibilis, frissíthető firmware, automatikus program keresés, magyar nyelvű menü (OSD).