Creative X-Fi – lélegzetelállító hangminőség a PC-ből

By  | 

[Terminal] A Creative bejelentette két fontos audio technológiai újdonságát: az X-Fi audio processzort és az Xtreme Fidelity-t, az új audio szabványt. Az X-Fi Audio Processzor és az Xtreme Fidelity kombinációja drámai javulást eredményez az MP3 felvétel és lejátszás terén, gyorsítja és javítja a PC-s játékokat, javítja a filmek hangélményét, és javítja az audio alkotások létrehozásának képességeit, teljesítményét és minőségét.

Xtreme Fidelity
Az Xtreme Fidelity új szabványt állít fel a 24 bites mintavételezésű, lélegzetelállító hangminőség, a minimum 110 dB-es jel-zaj viszony, és a CMSS-3D fejhallgatók támogatásának ötvözetével. A vásárlók feljavíthatják már meglévő CD és MP3 formátumú zenéiket az Xtreme Fidelity szabványnak megfelelően az X-Fi Audio Processzoron futó alkalmazások segítségével. Azáltal, hogy a felhasználók képesek egész zenei könyvtárukat Xtreme Fidelity szabványúvá átkonvertálni, különbbé válik a többi ultra high-end zenei szabványtól, mint a DVD-A, vagy az SACD, amelyek választéka korlátozott, és a felhasználóknak újra meg kell hozzá venniük a felvételeiket az új formátumban. Amikor a felhasználók CD, vagy MP3 zenéiket Xtreme Fidelity minőségűvé konvertálják, olyan minőségű hangvisszaadást tapasztalhatnak, amely jobb hangzást biztosít, mint az eredeti CD felvétel….. 

Az X-Fi Audio Processzor
Az X-Fi Audio Processzor több, mint 51 millió tranzisztort tartalmaz, és több, mint 10.000 MIPS sebességű. Az X-Fi Audio Preocesszor több motort tartalmaz, és moduláris architektúrájával dinamikus erőforrásallokáció segítségével képes minden alkalmazáshoz akár teljesen megváltoztatni az audio adatok kezelésének módját. Olyan kulcsfontosságú módokat biztosít, amelyek MP3 zenére, játékokra, filmekre, audio szerkesztésre vannak optimalizálva. Mindegyik mód olyan beállításokat tartalmaz, hogy dinamikusan kezelje a processzorteljesítményt, hogy az csak azokat a funkciókat, minőséget és képességeket nyújtsa, amikre a felhasználónak szüksége van.

CD és MP3 zene
A CD-ken a zene 16 bites felbontású, ami általában 24 bites felbontású stúdiófelvételből lett kompresszálva. A CD-ről MP3 formátumba konvertálva a zenét, az mégegyszer tömörítve lesz. Ezek a tömörítések rontják a zenei tisztaságot és a hangminőséget. Az X-Fi Audio Processzor lehetővé teszi az új alkalmazások számára, hogy feljavítsák az MP3 formátumú zenék minőségét azáltal, hogy újra 24 bites felbontásúvá alakítják azokat, és lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a zenét többcsatornássá, térhatásúvá alakítsák. Ez a javítás lehetővé teszi, hogy szinte minden MP3 zene jobb hangminőséggel szólaljon meg, mint az eredeti CD-n.

PC-s játékok
A játékok fejlesztői és a játékosok is azt szeretnék, ha a játékok a legjobb képsebességgel futnának. Ez sok esetben okozta azt, hogy feláldozták a hangminőséget és a valósághűséget az egyidejű effektek számának csökkentésével, vagy akár a hang teljes kikapcsolásával, mivel az túl nagy számítási igényt jelentett, és lassította a megjelenítést. Ez jelentősen csökkenti a játékélmény minőségét, és komoly hátrányba is hozhatja a játékost. Az X-Fi Audio Processzor erejével azonban a játékosok gyorsabb megjelenítést kapnak játék közben, minden audio effekt bekapcsolása mellett is. Emellé a játékfejlesztők számára lehetővé vált, hogy még valósághűbbé tegyék az audio környezetet a játékokban, mivel az új Xtreme Fidelity alapjára építhetnek.

DVD és letöltött filmek
Sokan, akik DVD-t, vagy letöltött filemeket néznek PC-jén, szeretnek fejhallgatót használni, hogy korlátlan hangerővel hallgathassák azokat, mások zavarása nélkül. Bár ez a megoldás valóban csökkenti a másokat zavaró hangerőt, de nem adja vissza a térhatású hangélményt, amit egy többhangszórós rendszer nyújthat. Az X-Fi Audio Processzor számítási teljesítményével a hallgatók élvezhetik a CMSS-3D technológiás, ami szinte bármilyen fejhallgatón biztosítja a többcsatornás hangszórórendszerek által nyújtott élményt.

Javított audio szerkesztés
Az X-Fi Audio Processzor a tökéletesen tiszta hangfelvételi minőség jegyében lett megtervezve, fejlett zene és audio effektekkel. Az X-Fi Audio Processor egy SRC motort tartalmaz, amely olyan pontos, hogy szinte bármilyen felbontásúvá teljesen tisztán konvertál 136 dB THD+N torzítási mértékkel, és digitális jelforrásból történő felvétel esetén 44,1 kHz-ről 96 kHz-re. Az X-Fi Audio Processzor támogatja az ASIO felvételt is, akár 1 ms-os késéssel, nulla CPU terheléssel.