Brutális az új Xbox

By  | 

Megelőzve a Sony PS3-at, még az E3 előtt bemutatta a Microsoft az újgenerációs Xboxot. A konzolba három processzort és óriási teljesítményt zsúfoltak, de az Xbox 360 nem csak játékgép lesz, hanem hifitorony és házimozi is egyben.

Az új játékgépet végül Xbox 360-nak nevezték el, és ismertették a specifikációkat is. A konzol alapját az IBM PowerPC processzora adja, három mag, mindegyik 3,2 gigahertzen üzemel. A magok két utasításszálat képesek kezelni, így összességében hat szál párhuzamos futtatására képes a 360-as. A processzorhoz 1 megabájtos másodszintű gyorsítótár tartozik.

Miután a Microsoftnak meglehetősen rossz tapasztalatai voltak az Nvidiával az Xbox gyártása közben, a következő generációt már a rivális Ati kártyái erősítik. Az adatok szerint a gépbe a kanadai társaság legújabb terméke, a jelenleg még R520-as kódnéven futó Radeon kerül. Ez a grafikus mag tehát az Xbox 360-ban debütált. A feldolgozóegység 500 megahertzen üzemel, és 10 megabájt beágyazott memóriát építettek bele.

Az új grafikus mag egyik legfontosabb újítása a textúrák élethűségét segítő Shader Model 3.0 bevezetése lesz. Az adatok szerint másodpercenként 48 milliárd shaderműveletre képes az Ati terméke, ami tízszerese a Geforce 4600 teljesítményének. A Microsoft szerint az Xbox 360 összteljesítménye eléri az egybillió lebegőpontos műveletet másodpercenként (1 teraflops).

A gépbe 20 gigabájtos merevlemezt építenek és fél gigabájt GDDR3-memóriát. Ez utóbbi elsőre akár kevésnek is tűnhetne, de az Xbox 360-nak nem kell egy, a Windows XP-hez hasonló memóriazabáló operációs rendszert futtatnia, sem számos, a pc-ken gyakran előforduló alkalmazást, fél giga a játékoknak nyílván elég lesz. Az optikai meghajtó egy 12-szeres, kétrétegű dvd-olvasó. A gép négy drótnélküli konzolt tud kezelni, két usb és két memóriaolvasót építettek bele.

A gép az Xbox Live szolgáltatásra épít, ennek segítségével lehetőségünk lesz arra, hogy játék közben élőszóban csevegjünk ellenségeinkkel, vagy letöltsünk ezt-azt a szoftvergyártó saját üzletéből. Az Xbox 360 képes lejátszani a tömörített zenefájlokat és a filmeket is. A gépet a high-definition, 16:9-es szabványhoz tervezték, tehát elvileg képes lejátszani a nagyfelbontású filmeket is. Más kérdés, hogy az optikai meghajtó nem támogatja sem a hd-dvd, sem a blu-ray szabványokat, így nem lesz mit lejátszania ebben a minőségben. Ehhez képest a PS3 előremutatóbb lesz, a japánok konzolja ugyanis eleve blu-ray meghajtóval érkezik majd.
A társaság tervei szerint év vége felé megkezdik az Xbox 360 árusítását, de mindenképpen a karácsonyi időszak előtt, ráadásul 400 dollárnál valószínűleg nem kerül többe majd a gép. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg az egész konzolt olcsóbban megkapjuk, mint a majdan megjelenő Ati R520-at egymagában. A Microsoft némi előnyre tehet most szert, hiszen négy nappal a Sony PS3 premierje előtt mutatta be az újgenerációs konzolt, ráadásul a karácsonyi őrületre már a boltokba is kerül az Xbox 360. A riválisok, a Sony és a Nintendo nem tervezik, hogy 2006 előtt piacra dobnák játékgépeiket.

Forrás: index.hu