Kétmagos Androidos okostelefonok harca – Kinél mit tud a Tegra 2-es chip?

By  | 

A kétmagos processzorral bíró Androidos okostelefonok között igazi verseny kezd kibontakozni, már ami a követendő benchmarkot illeti, mert egyelőre nehéz lehet a döntés annak, aki teljesítmény alapján akar telefont választani. A táblázat is mutatja, hogy bizony Android és Android között is van különbség a kiépítésben:

A legérdekesebbnek a két új szereplő,  a Motorola Atrix 4G és az LG Optimus 2X összehasonlítása tűnik, ugyanis mindketten az NVIDIA vadiúj Tegra 2-es chipset-jét használják: 1.2 GHz-es és kétmagos ARM Cortex A9-es processzor, GeForce ULP típusú grafikus egység és 2.2.1-es verziójú Android operációs rendszer mellett is felfedezhetők különbségek a két típust illetően. A felbontás az Optimus 2X-nél 800×480-as, az Atrixnél pedig 960×540 pixelnyi (vagyis úgynevezett qHD-s a felbontása), de érdekes módon az Optimus feleakkora RAM-al is valamivel jobb teljesítményt nyújt, a kicsit nagyobb felbontás fajlagosan jóval több erőforrást köt le az Atrix esetében.

Számos egyéb ismérv szerint (pl. Javascript-ek, játékok lefutása, OpenGL grafikus tesztek) is összemérték őket, egy kevéssel szinte mindig az Optimus 2X bizonyult jobbnak, de ezzel ellentétben a Smartbench-statisztika az összesített teljesítményt és processzor-igényt tekintve az Atrix-ot hozza ki győztesként. Az mindenesetre biztos, hogy a Tegra 2-es egység már elég jól kezeli a multitasking-ot a telefonokon, és maximálisan kihasználja a többi hardver-komponenst is.
Teszteredmények: Atrix 4G vs Optimus 2x