Botkormányba építették a Commodore 64-et

By  | 

Klikk ide!Klikk ide!A főleg üzleti alkalmazások és vállalati kommunikációs eszközök forgalmazásával foglalkozó Hamann-Media cég Coolsells internetes boltjában bárki megveheti kedvenc Commodore 64-esét – egy botkormányba építve. Egy német cég online üzletében ismét kapható az 1980-as évek kultikus "PC"-je. A teljes nevén Commodore 64 DTV-nek nevezett készülék az 1980-as években szinte berobbant a világ számítástechnikai piacára. Elsősorban kiváló tulajdonságaival tűnt ki az akkori kor összes hasonló számítógépe közül. Az "új" Commodore 64-est négy elem működteti és leginkább a legendás Competition Pro joystickok dizájnjára hasonlít. A C64-es hardverelemei a következők: a speciális, 1 MHz-es órajelen működő ASIC-chip; 128 KB RAM és 2 MB ROM, mint háttértároló. A kijelző maximális felbontása 320×240 képpont és egyidejűleg legfeljebb 256 szín megjelenítésére képes.

A Commodore 64-est két kábel segítségével lehet a televízió audio-, illetve video-kimenetére csatlakoztatni. Miután a felhasználó elhelyezte a négy elemet, összesen harminc játék közül választhat. Ezek között megtalálhatók az olyan ma már klasszikusnak számító játékok, mint például a Pitstop, az Uridium, a Gateway to Apshai, az Impossible Mission 1 és 2, a Jumpman, a Paradroid, a Summer Games vagy a Winter Games.

A 35 euróba kerülő "új" Commodore 64-es minden olyan televíziókészüléket támogat, amely elboldogul az NTSC televíziós szabvánnyal. A régebbi tévéken a forgalmazó szerint azonban könnyen lehet, hogy a játékokkal csak fekete-fehérben lehet majd játszani. A Hamann-Media ugyanakkor azt is bejelentette, hogy még az idén piacra dobják a Commodore 64-es PAL televíziós szabványú tévéket támogató változatát is.


Nem kell nagy tehetség annak megjósolásához, hogy a régi-új C64-es ismét hódítani fog és nem csak Európában. Általa az egykoron rajta felnövő nemzedék utódai is megismerhetik azt a készüléket, amiről bizonyára sokat meséltek nekik szüleik, és aminek köszönhetően már a mai konzolkorszak előtt is a televízió előtt játszott az 1980-as években nagyon sok család.

2 hozzászólás