Adidas okosfoci – adizero f50 miCoach

By  | 

Ma már bármilyen sportról is legyen szó, mindent behálózott a technológia, és itt most nem az F1-ről vagy a vitorlázásról beszélünk, hanem mondjuk a futásról vagy a fociról. A fociklub-tulajdonosok, az edzők, a TV riporterek, sőt a nézők is statisztika hegyekben csemegézhetnek, ki volt a gyorsabb, ki futott többet, ki volt többször helyzetben stb. Ehhez eddig a ProZone méregdrága rendszerébe kellett beruházni, mostantól viszont egy továbbra is drága, de mégiscsak lényegesen olcsóbb megoldás is elérhető.

Az Adidas tavaly év vége felé mutatta be az intelligens adizero f50 miCoach csukát, melynek talpában kap helyett a  miCoach Speed Cell szenzor. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Nike+iPhone kombót, de az f50-es direkt focira van kihegyezve. A chip  rögzíti a sebességet, sprinteket, távot, lépésszámot stb, és a legutóbbi 7 óra adatait képes tárolni és Wi-Fi-n vagy USB-n továbbküldeni bármilyen számítógépre. Ha van mire büszkélkedni az adatok Facebookon is megoszthatóak. Az adizero F50 cipő januártól már kapható €245-ért (72.990 Ft)

A januári bemutatkozó óta most látta elérkezettnek az időt az Adidas, hogy a továbbfejlesztett központi szoftvert is bevetve – mely egy teljes csapatot átfogva, több érzékelőről is tud egyszerre adatokat fogadni – a rendszer élesben is bizonyítson. Az Adidas már az első Smart Soccer Matchként hivatkozik a július 25-én Philadelphiában megrendezésre kerülő MLS All-Star kupára. A kispadon figyelő edzők egy-egy iPaddal a kezükben real-time statisztikákkal csillapíthatják izgalmukat, mintha csak egy konzolon játszanának valamelyik foci menedzser szoftverrel, csak éppen a játékosokat nem tudják a kontrollerrel irányítani.