Smartfish Engage – az alkalmazkodó billentyűzet

By  | 

[CES2011] Az idei CES-en a leginnovatívabb új termékek közül érdemes kiemelni egy új versenyzőt. A Smartfish már két éve fejleszti vadiúj billentyűzetét, az Engage-t,de azért fontos megjegyezni, hogy igazából csak felturbózták két korábbi terméküket, a Pro:Motion-t és az ErgoMotion-t, de ezúttal az egészet új név alatt, egy full fekete design-ba csomagolva dobják a piacra.

Az olyan gyakran ismétlődő apró mozgások, mint a gépelés, FPS játékok, zongorázás, vagy az SMS-ek írása rendkívül fárasztják az izmokat, az inakat, inszalagokat és az idegeket is. Ezek okozzák az összefoglalóan RSI (repetitive strain injuries, ismétlődő megterhelés okozta sérülések) néven ismert szindrómát. Az Engage billentyűzet ez ellennyújt aktív védelmet.

Egyrészt azért különleges az Engage, mert osztott a billentyűzete, és a két rész elhajlik egymástól, valamint a billentyűk alatti területen is meglehetősen nagy hely marad, így van hova tenni a gépeléstől elfáradt kezünket. Ami viszont tényleg egyedülálló benne, hogy a billentyűzetben egy kis belső motor van elrejtve, ami a gépelési gyakoriság és szokásaink alapján tolja el a klaviatúra két végét, így a billentyűk pozíciója is kismértékben, de folyamatosan megváltozik attól függően, mit gépelünk rajta.

Ez a változás periodikus, tehát előbb-utóbb visszaáll mindig az eredeti pozícióba. A fejlesztésnek persze volt előzménye, egy New York-i speciális sebészeti kórház megkeresése nyomán próbáltak megoldást találni a fárasztó gépelésre a kórházi alkalmazottak számára. Forgalmazása hamarosan megkezdődik, 150 dolláros árcímkével (~32.000 Ft). Videó a tovább után!