24 szobás garzon Hong Kongban

By  | 

Hong Kong előkelő helyet foglal el a világ legdrágább városainak listáján, ami az ingatlanárakat illetik, így valóban mindegy négyzetméter számít, nem beszélve az általában kisméretű lakások beosztásáról.
Gary Chang
(46) építész, dizájner egy 1960-ban épült 19 emeletes toronyház 32 négyzetméteres lakásában nőt fel a nyüzsgő Sai Wan Ho negyedben hatodmagával, így az alkalmazkodás és jó helykihasználás a kezdetektől lételeme.

Befutott építészként, amikor már megtehette volna sem költözött nagyobb lakásba, hanem a 30 éve otthonául szolgáló garzonból igyekezett kihozni a maximumot, ami praktikus funkcionális beosztás, hatékony helykihasználást illeti. A díjnyertes építésznek összesen 24 szobát, 24 különböző funkciót, elrendezést sikerült bezsúfolni a nagynak éppen nem nevezhető lakásba.

A garzon egy igazi svájci bicska, egy valóságos transzformer. Gary a fix tégla válaszfalak helyett mobil falakkal, polcokkal helyettesítette. A plafonról belógatott és sínrendszerrel tologatható térhatároló és tároló elemek tologatásával a lakás pillanatok alatt átalakítható és egy-egy újabb funkció helyezhető a fókuszba.

Nappali konfigurációban a konyha egyáltalán nem is létezik, hiszen annak két fala teljesen összeér. Vacsoraidőben viszont a nappali rovására a fal errébb gördül és előkerül a bárpult a hűtő, a lehajtható asztal és az edények.
A lakásban a legnagyobb helyet a franciaágy foglalja, de természetesen az is felhajtható.

A fürdőben pedig elfért egy nagyméretű 190 cm-es fürdőkád, ami fölé egy vendégágy is lehajtható. Sőt a fürdő és wellness részleg ezzel nem merül ki, a kád és a zuhany mellett még egy gőzkabinnak is sikerült helyet szorítani. Az elöltöltős mosó, szárító és mosogatógépek pedig egymás tetejére kerültek, hogy még kevesebb helyet foglaljanak az értékes négyzetméterekből.

További extrák a felpimpelt narancssárga ablak (mivel Hong Kong az év nagy részében, páros, szürke, felhős), a hatalmas könyvtárpolc és CD /DVD gyűjtemény, illetve függőágyból nézhető házimozi. Az ablak elé leengedhető roló kettős funkciót lát el, egyrészt kizárja a fényt, másrészt vetítővászonként is funkcionál. Videó a tovább után! 

2 hozzászólás

  1. Katona János

    2011. augusztus 3. szerda at 07:49

    Nagyon tetszik ötletes, nekem is kellene egy ilyen garzon, de amint látom több embernek, szerkesztőnek is tetszik az ötletesen megvalósított álom otthon.Minden további nélkül elfogadná még sok sok ember ezt a megoldást végleges lakásként. A szellemessége lenyűgözött, igazi alkotó jelleg mutatkozott meg e lakás kialakításában, és bizonyára nagyon szeretheti az otthonát ez a fiatal ember. Az évtized legjobb megoldásának tartom ezt a leleményes megoldást. Szívet gyönyörködtető a kivitelezés, kicsit úgy érzem mindnyájan beindulunk, és a fantáziánk szárnyalni kezd az ötlet ilyen megvalósítása mellet. Csak gratulálni tudok és sok sikert, hogy ezt is felül múlja a következő alkotás.Nagyon jó !

  2. füzi kati

    2011. augusztus 4. csütörtök at 16:37

    Nagyon ötletes, tetszik a maximális helykihasználás. Minden szükséges elfér, mindennek megvan a helye. Egészen különleges számomra a lakás hatalmas ablaka. Bizony nálunk is rájöhetne már néhány építész, hogy betonba is lehetne ilyen különleges hangulatú és a tágabb tér érzetét keltő ablakokat beépíteni a mostanság is minden épületen látható unalmas egyenablakok helyett. Szép példa arra, hogy pici alapterületen is – fantáziával és ötletességgel – ki lehet alakítani igazán élhető otthont.