21 órás munkanap DaVinci ébresztőórával

By  | 

Mennyi mindenre lenne idő, ha 21 órából állna a nap produktív része és mindössze 3 óra alvással beérhetnénk anélkül, hogy az egészség rovására menne és kimerültem rogynánk össze az első hetet követően? Ez évente 1500+ óra. Ez alatt meg lehet tanulni egy nyelvet, ki lehet olvasni egy csomó könyvet, több idő jut a barátokra, sportra vagy éppen WOW-ozásra és más az alvásnál alapból haszontalanabb tevékenységre.

A fokozott ébrenléttel járó többfázisos alvást (polyphasic sleep v. polynapping) Leonardo DaVinci álmodta meg (szó szerint) és állítólag sikeresen alkalmazta is. Lényege, hogy az éjszakai egy blokkban lenyomott 6-8 óra helyett 3,5 óránként aludt 30 percet és ez a 4 órás szakasz ismétlődik folyamatosan. Mini napok a napon belül. Állítólag hatékony, működik, de nyilván kipróbálni és betartani is nehéz. Szabadúszók, távmunkások előnyben.

Azoknak, akik mégis nekifutnak egy speckó óra segít betartani ezt a szigorú ciklust. Órának mondjuk nem feltétlenül nevezném, hiszen az időt nem mutatja, csak 3,5 órán keresztül, hogy ébrenlét (AWAKE) , utána 30 percen keresztül, hogy alvás (SLEEP), majd egy agresszív ébresztőjelzés. Szundi gomb nincs.