OLPC XO-2 – dupla érintőképernyővel

By  | 

[posted by: David Hamori]  Múlt héten bemutatták a "Minden gyermeknek laptopot!" program keretében 100 dolláros laptop néven ismerté vált OLPC XO notebook következő generációs modelljét a XO-2-tőt, mely számos meglepő újdonsággal kápráztat. Igaz az eredeti verzió neve is csalóka, hiszen messze nem sikerült beleférni a 100 dolláros keretbe, a tervezők mégis optimistán néznek a jövőbe és XO2 esetén egy alsó-kategóriás mobil telefon árát célozzák be. Ha csak 100%-kal lépik át a betervezett $75-os (11 900,- Ft) végfelhasználó árat, már akkor mindenki jór jár.

A bemutatón Nicholas Negroponte nem volt túl közlékeny, de a legfontosabb megkülönböztető jegyeket azért megcsillantotta: a laptop dupla érintőképernyővel rendelkezik, sokkal kisebb lesz, mint elődje, és e-book-ként is használható lesz. A kijelzők különösen jól alkalmazkodnak a beltéri és napsütéses fényviszonyokhoz is.

A laptopon nem lesz klasszikus, gombos billentyűzet. A billentyűzet helyén is egy érintőképernyő található, ami rendkívüli variálhatóságot enged. A laptoppal ismerkedő fiatalabb korosztály egy egyszerűbb, kevesebb, de nagyobb gombokat tartalmazó elrendezéssel próbálkozhat, míg a tapasztaltabb userek átválthatnak a hagyományos layout-ra, sőt egyedi billentyűket és shorcutokat definiálhatnak, programozhatnak be (Optimus maximus 75 dollárért?). Sőt a billentyűzet teljesen eltűntethető, kikapcsolható, így a laptopot elforgatva, könyv szerűen kézbe kapva e-bookokat olvasgathatunk.

A sajtóközlemény szerint a OLPC XO-2 energiafelhasználása 1W lesz. Ezt mi nem hisszük el, ugyanúgy, ahogy azt sem, hogy $75-ért elérhető lesz. Az egyébként nagyon csinos laptop piacradobását 2010-re tervezik. Rövid videó a tovább után.

OLPC XO-2 videó: