GPS cipővel bárhonnan hazatalálsz

By  | 

Dominic Wilcox brit designert Dorothy (Óz, a csodák csodája) piros varázscipellője inspirálta, amikor GPS vevőt applikált a cipőtalpba, mely bárhonnan hazavezeti gazdáját.

A “No Place Like Home” (Mindenütt jó, de legjobb otthon) surranó bal cipője egy GPS-érzékelőt kapott, amit USB-n keresztül kell egy laptoppal, telefonnal vagy tablet-el összepárosítani ahhoz, hogy betöltsük az úticélunk pontos koordinátáit. Ezek után csak fel kell húzni a cipőt, és követni a bal cipő kör alakú LED-lámpáinak iránymutatását, míg a jobb cipő orrán a megtett távolságot kísérhetjük figyelemmel, valamint a vörös fényerősség alapján azt, hogy milyen közel vagyunk a végcélhoz.

A két cipőorrban fekvő egység egymással is vezeték nélkül kommunikál, ami persze némi energiaigényt is jelent, éppen ezért egy telefonokban is használatos aksit építettek a cipőtalpba, továbbá fontos feladatot lát el a bal cipőn hátul kilógó piros nyelvrész, az ugyanis antennaként funkcionál.

Persze viselhetjük normál utcai cipőként is a “Mindenütt jó”-lábbelit, hiszen elég mutatós és a LED-lámpák sem nagyon feltűnőek kikapcsolt állapotban, a GPS aktiválásához mindenesetre egy speciális mozdulat szükséges, nevezetesen a két cipősarok összecsattintása. A tervező az ötletet és az aktiváló mozdulatsort amúgy az Óz, a csodák csodája Dorothy-jától kölcsönözte, aki a piros cipőjét is ugyanígy koppantotta össze ahhoz, hogy hazajusson.

Mivel ennél a varázscipőnél egyszerre csak egy pozíció programozható be úticélként, leginkább az otthonunk koordinátáit lesz érdemes rajta elmenteni, így legalább egy-egy komolyabb italozás után jól jöhet a biztos útmutatás.

3 hozzászólás

  1. Gergő

    2012. szeptember 24. hétfő at 21:58

    Nagyon jó a cikk, kár volt elrontani azzal az Alzheimer koros , ízléstelen poennal. Gondolhatná rá a kedves szerző,hogy elképzelhető, hogy bántó lehet pár olvasó számára. Reméljük máskor jobban sikerülni fog ez.

  2. Paja

    2012. szeptember 27. csütörtök at 12:55

    Ha már ennyit beleáldoztak, rakhattak volna bele egy cipőtalp hajlításra működő piezoelektromos akkutöltőt is, hogy ne álljon meg az utolsó sarok előtt.

  3. Pingback: A GPS-cipővel bárhonnan hazatalálsz (videóval!) | Lájk Magazin