GPS-es sétapálca pulzusmérővel

By  | 

A japán Fujitsu a barcelonai Mobile World Congress 2013 expón mutatta be egyik jövőbe mutató fejlesztését, az egyelőre csak Next Generation Cane fedőnéven futó intelligens sétapálcáját. Főleg idős emberek, illetve mozgásukban korlátozottak vehetik majd nagy hasznát a GPS-egységgel felszerelt sétabotnak, hiszen stabilizáló funkcióján felül segít a tájékozódásban és a nyomonkövetésben is.

Az “első lépést” egy rokonnak vagy egy ápolónak érdemes megtennie azzal, hogy a sétapálcát majd aktívan használó illető számára a számítógépen egy erre a célra fejlesztett szoftverrel kijelöli a legbiztonságosabbnak gondolt útvonalat a célig (pl. egy élelmiszerboltig), majd wi-fi vagy Bluetooth-kapcsolat segítségével átjátssza a megrajzolt pályát a sétabotra, onnantól kezdve pedig viszonylag nyugodt szívvel útjára lehet bocsátani adott esetben a nagymamát a szokásos bevásárlásra. Az okosbotot használó sétálónak viszonylag könnyű dolga lesz, hiszen a bot tetején jól látható LED-es nyilak jelzik a haladási irányt, illetve piros felkiáltójel fog villogni időben, ha valamelyik utcába majd be kell fordulni.

A legjobb az benne, hogy folyamatosan nyomon követhető a páciens a host gépről, és automatikusan értesül az ápoló is, ha adott esetben letérne a kijelölt útvonalról az illető, sőt egy beépített pulzusmérő is el van rejtve a markolatban, hogy időben észre lehessen venni az esetlegesen felmerülő szívpanaszokat, ezáltal szükség esetén rögtön az orvost is értesíteni lehet vele.

A barcelonai kiállításon pár modellt ki is lehetett próbálni a Next Generation Cane-ből, az egyik például az útvonal-követő szoftver kipróbálására, egy másik a pulzus mérésére szolgált, ezek szerint a végleges, minden funkciót tartalmazó prototípusra még egy kicsit várni kell. A pulzuson felül a testhőmérséklet monitorozására és a levegő páratartalmának mérésére szeretnék még alkalmassá tenni az eszközt, továbbá biztos sokan örülnének például a 3G/4G-s csatlakozási lehetőségnek is, mindenesetre a megjelenéséig marad a “fapados” változat.

1 hozzászólás