Trenner & Friedl high-end hercege Swarovski koronában

By  | 

Ki gondolta volna, de sógoréknál készül a világ egyik legjobb és legdrágább hangfala. Az osztrák Trenner & Friedl idei modellje a Duke viselte a januári CES-en bemutatott hangfalak közül a legmagasabb árcetlit és már az új továbbfejlesztett verziót is megvásárolható.

A szomszédos grazi manufaktúrában készülő high-end hangfalakat kizárólag egyedi fejlesztésű komponensekből építik fel. Nézzük mit rejt magában a 129 kg-os 150 cm magas óriás, alul felfelé haladva: az alsó két szinten egy-egy 30 cm-es bass-reflex mélyhangszóró figyel üvegszállal megerősített méh-sejt szerkezetű tölcsérekkel. Egy szinttel feljebb egy külön dobozban őket követi 20 cm-es szintén papírtölcséres középsugárzó AlNiCo neodímium mágnesekkel.

Még feljebb egy 4,5 cm-es magassugárzó titán dómmal és CNC megmunkált alu tölcsérrel. Az egész rendszert pedig megkoronázza a tetején figyelő 2 cm-es extra szilárd gyémánt membrán technológiás super tweeter, mely felfelé sugárzott hangját egy hatalmas Swarovski kristály szórja szét 360 fokban.

A doboz, felépítmény az aranymetszés szabályait követve került megtervezésre. A hangfal doboz kizárólag természetes alapanyagokból készült: bambusz,  rétegelt falemez, valódi bőr. A csillapításra, bélelésre pedig szintén kézi megmunkálású  gyapjút és filcet használnak. Belül egyedi megrendelésre készülő Cardas Clear interconnect kábeleket használnak.

Frekvenciatartomány: 22 Hz – 80 000 Hz (f-3dB), érzékenység 92 dB (2,83 V/1 m) 8 Ohm-nál. A meghajtáshoz 4 monoaural vagy 2 db sztereó erősítő javasolt.

A hozzáértő vájtfülü szakértőktől világszerte nagyon jó kritikákat kapott a kis grazi high-end manufaktúra csúcsterméke, egyedül az árcetli láttán hőköltek vissza páran. Nagyjából 130 000 eurót, azaz mintegy 35 millió Ft-ot kell kicsengetnünk. Ebben természetesen benne van a házhozszállítás és a kalibrálás bárhol a világon ahogy az ilyen kategóriájú hangalak esetén lenni szokott.
Ha viszont a világ legdrágább hangfalait vesszük referencia pontnak, akkor a Duke csupán valahol a 30-40. helyezett között kullog, azaz nézőpont kérdése, de akár olcsónak is mondható.

3 hozzászólás

  1. ochoa

    2011. március 31. csütörtök at 04:27

    Látszik hogy jó anyagokból dolgoztak, de a dizájn az nulla!

  2. daninet

    2011. április 2. szombat at 00:03

    ez pazar… nekem is kell egy

  3. Pingback: Trenner & Friedl’s Super Expensive ‘Duke’ Speakers – with a Diamond for surround sound