Luxus órában születik újjá az antik rejtély

By  | 

Régóta foglalkoztatja a történészeket az úgynevezett Antiküthérai szerkezet. A sztori röviden annyi, hogy régészek 1900. októberében Krétától északra, Antiküthéra szigete mellett egy hajóroncsra bukkantak mintegy 60 méteres mélységben. A roncsról újabban azt feltételezik, hogy Sulla római diktátor egyik bárkája lehetett, ami épp egy győztes hadjárat után indult vissza Itáliába szép kis hadizsákmánnyal megrakva, és ami időszámításunk előtt 150-100 körül váratlanul elsüllyedt. Meglepő módon azonban a bronzszobrokon, érméken és más hadi zsákmányokon kívül egy fura mechanikus szerkezetet is találtak a fedélzeten, amit azóta sem tudnak a tudósok hova tenni.

Az ősszámítógép, ahogy sokan utalnak rá, a csillagok állását, az akkoriban ismert 5 bolygó mozgását, napfogyatkozásokat, holdfázisokat és nem utolsósorban a görögök számára különös jelentőséggel bíró olimpiai játékok dátumát modellezte le kísérteties pontossággal, egy-egy napfogyatkozást például pár órás eltéréssel tudott előre megjósolni. Maga a szerkezet kb. 20 centiméter magas, a háza fából készült, benne pedig 37 fogaskerék kapcsolódott egymásba.

Nem alaptalan a felfedezéssel szembeni szkepticizmus, hiszen ezek szerint az első olyan gép lehetett a történelemben, amiben fogaskereket alkalmaztak, hasonló mechanikus óraszerkezetet pedig először az 1400-as években készítettek a középkori Európában, az is ráadásul könyvszekrény méretű volt.

Mindazonáltal a luxusórákat gyártó svájci Hublot cégnek nagyon izgatta a fantáziáját az antik rejtély, ezért megkísérelték egy karórába préselni az antiküthérai szerkezetet. Precízen leképezték az analóg számítógépgép alkatrészeit, meghagyva a két számlapot és a fogaskerekes működést, és igyekeztek ugyanúgy felruházni mindenféle asztronómiai előrejelző funkciókkal, mint például a csillagok együttállása.

Bár biztosan volna rá kereslet, a Hublot nem fogja kereskedelmi célokra felhasználni a fejlesztést, még limitált kiadásban sem, legelőször a 2012-es Baselworld kiállításon mutatják be a karóra modelljét, és a későbbiekben Párizsban tervezik elhelyezni egy múzeumban, hogy méltóképp fejet hajtsanak az ismeretlen ókori zsenik előtt.

A tovább mögött megnézhető egy 8 perces összefoglaló videó az antiküthérai szerkezetről:

3 hozzászólás