Jetpacket mindenkinek

By  | 

A korai képregényhősök, illetve a levegőben 30 másodpercet sem bíró 1961-es Bell Rocket Belt óta a Jetpack biznisz sokat fejlődött. Glenn Martin, az újzélandi Martin Aircraft vezetője 1998 óta ügyködik egy polgári használatra is alkalmas jetpack kifejlesztésén. A 12 éve tartó projekt befutni látszik, megszültetett a hatóságok által is engedélyezett, minősített, polgári használatra is alkalmas bárki által megvásárolható és használható jetpack.

Az akár fél órára is szuperhős képességet biztosító repülő szerkezet szénszálötvözetből készült, 112 kg, kb. 150 cm magas, ugyanilyen széles. A vészesen a fejünk mellett üvöltő két centrifuga méretű 50 cm átmérőjű rotorokat magában foglaló hajtómű 7000-es fordulaton 200 lóerőt képes leadni, ami súly/lóerő arányait tekintve egy ugyancsak izmos motornak felel meg.

A repkedés, különösen egy jetpackkel számos veszélyt rejt magában, így a Martion Aircraft mérnökei nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra. A számos redundáns kialakítású rendszer valamelyike gyorsan akcióba lép, ha hibáznánk. Minden repülő szerkezet esetében a legnehezebb feladat a landolás. A kézikönyv szerint a jetpack elméletben 2400 méterre is fel tudja repíteni utasát, bár ezt még nem próbálta senki. Ha több száz méteres magasságban feladná a motor vagy a repülés örömeibe feledkezve elégetnénk a kb. fél óra utazásra elégséges 20 liter üzemanyagot, úgy automatikusan kilövésre kerül egy kis ejtőernyő, ami akár kis magasságból is biztonságos földetérést tesz lehetővé.

Mivel a jetpack az ultrakönnyű repülő jármű kategóriába tartozik, így az FAA által akkreditált pilótajogsira sincs szükség. Irányítása lényegesen könnyebb, mint egy helikopter vezérlése, de azért egy „B” jogsival nem adják oda még tesztvezetésre sem. Minden vásárlónak át kell esnie a Martin Aircraft speciális tréningjén, illetve a pilóta testsúlyának 60 és 110 kg kell esnie a biztonságos repüléshez.

És hogy hogyan lehet egy Jetpackre szert tenni? Egyszerűen megrendelhető, igaz legalább annyit kell rá várni, mint az átkosban egy Trabantra, de ha ma eldöntjük, akkor a karácsonyfát már körberepkedhetjük. Jelenleg a kilencedik prototípus után a Jetpack felsőkategóriás autó áráért $86000 (16,5 millió Ft) rendelhető. Előlegként pedig csupán 10%-ot kell lecsengetni. Ahogy beindul a sorozatgyártás a Jetpack árában lényeges csökkenés várható, jövőre akár egy családi autó áráért is beszerezhető lesz.

Videók a tovább után!

1 hozzászólás