Shaun White titkos játszótere

By  | 

Ahogy Tony Hawk neve egybeforrt a gördeszkázással úgy lett Shaun White a snowboard koronázatlan császára. A nemrég zárult téli olimpián a férfi félcső számban egy eddig soha nem látott, de tökéletesen kivitelezett mutatvánnyal, a Double McTwist 1260-nal vitte el az aranyat. Persze Shaun nem akárhol gyakorolhatott. Szponzora a Redbull igazán kitett magáért és megépítette a világ legnagyobb, legtökéletesebb, legtitkosabb félcsövét a coloradói hegyekben, pár kilométerre a a Silverton hegységtől.

A Project X néven futó félcső megépítése is megér egy külön történetet, nem csak az abban végrehajtott trükkök. A Redbullosok nem tréfáltak. 200 000 köbméter havat kellett rövid idő alatt összehordaniuk, így hólapátok helyett helikopterekről szőnyegbombázással (konkrétan 12 kg robbanóanyagot tartalmazó csomagokat szórtak le) megszórták a hegyet. Az így elindított közel harminc mesterséges lavina rövid idő alatt átrendezte a terepet is egy helyre hordta a kivitelezéshez szükséges irdatlan mennyiségű havat.

Aztán érkeztek a ratrakok. A három hótaposógép 14-16 órás műszakokban 6-7 napon keresztül zúzták, lapították, egyengették, formálták a mesterséges lavinák által összehordott 5-6 méter mély havat a szigorú lejtőn. A hatodik napon elkészült, a hetediken megáldották.

A 170 méter hosszú rettenet félcső tejére sífelvonó nem visz. Vagy helikopter, de még inkább snowmobillal húzathatja fel magát az emberfia. Lefelé száguldva jöhetnek az eddig ki nem próbált extreme figurák, de aztán a végén is figyelni kell. A végső lendülettel persze nem egy bucka hóba landol fejest Shaun.

A Redbull erre is figyelt és egy medence méretű acélketrecet hegesztettek össze, melyben 7200 db szivacstégla fogja a bátor snowboardos testének becsapódását. Persze bármilyen nagy is az a szivacsmedence, csak egy picit kell félrenézni és máris könnyen túlrepülhetünk biztonságos érkezést nyújtó szivacsmedencén. További fotók, videók a tovább után!