Zene (és LAN) a konnektorból

By  | 

Ne kövezzetek meg, hogy filozófiánkkal ellentétben egy közel 2 éve piacon lévő dugóról írunk, de nekem tényleg új volt. Most találkoztam vele először. A devolo által gyártott MicroLink dLAN Audio-ról van szó, ami az első dugó, melynek segítségével a lakásban lévő áramhálózaton keresztül összeköthetjük a PC-t, a hi-fi-t és hangfalakat a szobán áttekergőző kábelek nélkül és mégsem wireless, hanem már amúgy is meglévő vezetékeket és csatlakozókat használja. Már kb. 5-6 évvel, jóval az ADSL korszak előtt is számos "Internet a konnektroból" cikk jelent meg, de jelenleg is csak nagyon ritka esetben (Mo-n egyáltalán nem) nyújtanak ilyen szolgáltatást az ISP-k. Viszont ha az ISP-k nem nyújtanak ilyet, a technológia létezik és otthon remek helyi hálózatot tudunk kiépíteni a meglévő 220-as vezetékeket és konnektrookat kihasználva.

A MicroLink dLAN újabb jó lépés a PC központú otthon felé. Az PC-n tárolt MP3-akat vagy internetes rádiók adásait a ház bármelyik helyiségben meghallgathatjuk. Mondjuk a ház második emeletén ott a dologózószoba a PC-vel, az audió kimenetet a képen látható dugóval rákötjük a konnektrorra és a ház földszintjén lévő nappaliban egy hasonló adapter segítségével rákötjük az erősítőt, hifit (RCA), a két helyiséggel arébb lévő konyhában pedig a szintén egy harmadik dugó segítségével a jack kimenetet használva aktív hangfalakat dugunk rá

A hangminőség közel CD minőségű 192Kbps-es MP3-nak felel meg. Vájtfülüek biztos hallják a különbséget. Én nem.

A cucc nagyon pazar, de sajnos az ára sem gyenge. A 2 dugóból álló starter kit 39e+Áfa (Mo-n kapható!), amiért azért már elég jó minőségű és megfelelő hosszúságú hangfalkábeleket is beszerezhetünk. A kellene kategóriába tartozik, de az árán még kellene lefelé gyúrni.