Vizuális email filter – The Flow

By  | 

A munka és a magánélet szétválasztása nem könnyű feladat, hacsak nem valami internet-, telefon- és térerő-mentes 8-16:30h helyen toljunk, ahonnét legkésőbb 5-kor hazazavarnak és a munkát, annak jellegéből adódóan esélyünk sincs hazavinni. A másik véglet, pedig, amikor ébredés után a reggeli WC-re menést beelőzi az emailek csekkolása, a billentyűzetbe morzsázott reggeli felénél pedig már több sürgős mail megválaszolásán túl vagyunk, mint korty kávén, miközben a munkahelyen facebookozunk vagy az esti buli szervezzük a haverokkal. Esetleg kapunk egy hívást, hogy ma nekünk kell menni a gyerkőcért az oviba és egyébként is mért nem vagyunk már otthon.

Dean McNamee és Filippo Cuttica a koppenhágai egyetem interakció és design szakos hallgatói ezt a mindennapjaink hatékonyságénak gátat szabó jelenséget próbálják némileg menedzselni és vizuálisan megfoghatóvá tenni. A munka — magánélet — haverok hármas egy-egy kategóriájába becsorgó emaileket monitorozza és a beérkező emailek mennyiségével egyező színes folyadékot csepegtet a kémcsövekbe. Ha este 6-kor elzárjuk a munka csapot, akkor a filter a munkamaileket visszatartja, miközben az egyre növekvő vízoszlop magassága jelzi a beérkezett munkával kapcsolatos emailek számát. Ha reggel 9-kor megnyitjuk a folyadék átfolyik és hasonló sebességgel becsorognak a 18-9h között munkaügyben érkezett emailek az inboxunkba.

Ugyanígy munkaközben takarékra állíthatjuk a haveroktól beömlő vicces videókat, aztán este hazamenetel előtt megnyithatjuk a hülyeségcsapot, hadd dőljön. Természetesen a csapoknak nem csak 0 és 1-es állása van, hanem munkamennyiség és hangulatunk függvényében állíthatjuk be azokat. Nyilván nem kell hatalmas csövekkel és színes folyadékokkal bohóckodni, megvannak a feladatra a megfelelő szoftveres megoldások és van az az önfegyelemnek nevezett valami, de erre a projektre nem is így kell tekinteni, hanem mint művészi alkotásra, teccikérteni. Videó a tovább után!

 

Go with the Flow from Filippo Cuttica on Vimeo.

Firefoxban valami baja van. Katt link.