Ventilátor lapátok nélkül – Dyson

By  | 

James Dyson a porzsáknélküli porszívó feltalálója most legújabb agymenésével a lapát nélküli ventilátorral kápráztatja a nagyérdeműt. Első ránézésre leginkább egy óriás nagyítóra hasonlít és ugyancsak nehezen hihető, hogy az üres karikából egy szoba hűtésére alkalmas teljesítményű légáram tudna távozni. De mégis.

Ha közelebbről megvizsgáljuk a Dyson Air Multiplier-t, azaz kishíján részecskegyorsítónak elnevezett kütyüt észerevehetjük a talpazatán a kis lyukakat, ahol egy porszívóhoz hasonlóan (de szinte hang nélkül) szívja be a levegőt, ami a felső nagy gyűrű alig 1 mm-es csatornáiba jutva körbe-körbe száguldva tizenötszörös nyomáson próbál utat törni magának. A teljesítményre sem lehet panasz percenként 450 liter levegőt áramlik át a gyűrűn.

Előnye, hogy a hagyományos lapátos ventilátoroknál sokkal egyenletesebb légáramlatot biztosít, illetve nem utolsó sorban esélyünk sincs, hogy belenyúlva ujjunkat ledaráljuk. Ugyanúgy, ahogy a Dyson porszívók sem tartoznak az olcsó kategóriába, a speckó ventiknek is megkérik az árát. A különböző dizájban érkező darabokért $299-t (54 900,- Ft) kell kicsengetnünk. "Hogyanműködik" videók a tovább után!