Beltéri Téli Olimpia: Skipark 360°

By  | 

A beltéri síelést megemlítve jópár embernek a Ski Dubai vagy maximum egy jópofa Nintendo Wii-s vagy egy Kinect-es otthoni mókázás ugrik be, de ezt a képet hamarosan felülírja egy grandiózusabb projekt. A svéd C. F. Møller Architects különleges építészeti tervekkel rukkolt elő, a Skipark 360° nevű projekt keretében egy komplett síelőcentrumot kívánnak létrehozni Svédországban, egészen pontosan Bålsta városa mellett, Stockholmtól mintegy 40 perces autóútra.

De úgy látszik, nem igazán elégedtek meg a skandináv természeti adottságokkal, hanem gondoltak egyet, és majd “a hegy megy Mohamedhez” alapon egy beltéri sípályát álmodtak meg a semmi közepére, mesterségesen kialakított meredek lejtővel. A futurisztikus emelvény elég impozáns látványt nyújt, mintha az űrből zuhant volna le valaminek egy darabja (talán egy gereblye?), az építmény legmagasabb pontja 135 méter, és 700 méter (szintkülönbség: 160m) hosszan lehet rajta (jobban mondva benne) lesiklani (kb. a Ski Dubai duplája), ezek az impresszív paraméterek pedig lehetővé teszik világbajnokság vagy akár egy téli olimpia megrendezését is.

A beltéri pályán jól szabályozhatóak a síelési körülmények, így egész évben igénybe vehetik majd a turisták és a versenyekre készülő profi sportolók. A Skipark 360° persze nem csak ebből az egy lesiklópályából állna, a fő attrakció mellett számtalan egyéb szolgáltatás is helyet kap az objektumban, mint például egy 3 kilométer hosszú cross-country alagútpálya sífutóknak, 300m hosszú 70m-es szintkülönbséggel, félcsövekkel egy extrém park snowboardosoknak, egy aréna a biatlon versenyekhez, jéghoki-, és műkorcsolya pálya, továbbá éttermek, boltok, fürdők, hotelek és konferenciaközpontok színesítenék a kínálatot.

Természetesen teljes mértékben zöld lenne a beruházás (mégiscsak skandinávokról van szó), a megújuló energiaforrások adnák a szükséges energia 100%-át, amit nap-, szél-, vízi- és geotermikus erőművekből fedeznének. A projekt összköltsége 1,5-2 millárd svéd korona körül mozog (kb. 47-63 milliárd Ft), de a tervezők elég komolyan gondolják, állítólag 2013. második felében már megkezdik az építési munkálatokat, az átadás tervezett éve epdig 2015.
Videó a tovább után!

1 hozzászólás