RFID-es ruhacetlivel a véletlen rózsaszín ingek ellen

By  | 

Piros zokni összemosása a fehér inggel a tökéletes rózsaszín felső receptje, nem is beszélve a 70 fokon zsugorított gyapjúpulcsiról, amiben legfeljebb a csivavánkat vihetjük le téli sétára, vagy max. fokozaton a vasalódeszkára olvasztott műszálas felső sem szép látvány, a szagáról már nem is beszélve.

Állítólagos kutatások szerint (ami mi nem hiszünk el egyébként) az emberek 70%-a nem nézi meg és nem veszi figyelembe a ruhákba biggyesztett kis cetlin lévő kezelési információkat, így fordulhatnak elő az előbb említett balesetek.

A koreai Samgmin Bae ötlete a clothTag, azaz az RFID-es ruhainfó. Az RFID-es cetliben, mely kommunikálni képes majd a jövő mosó-, vasaló- és szárítógépeivel, megtalálhatóak a legfontosabb kezelési infók. Az RFID biléta persze lehetne sokkal kisebb (és akkor nem birizgálná a nyakat), de a tervezők igyekeztek megőrizni a régi, hagyományos mosógépek felé a visszafelé kompatibilitást, így ötletesen az áramkörök alakja kiadja a vizuálisan jól megszokott ikonokat, melyek nem csak RFID olvasóval, hanem szabad szemmel is olvashatóak.

Vasaló esetében, ahol egyszerre csak egy ruharadarabra mozdul rá a rutinos háziasszony teljesen korrekt az elképzelés, de a mi a helyzet, ha teledobáljuk a mosógépet teljesen eltérő anyagú és színű ruhadarabokkal? Hogyan birkózik meg a feladattal a rendszer? Legfeljebb agresszív hangjelzést ad és megvillogtatja a nagy piros gombot, hogy így azért nem kellene elindítani, de szennyest előválogatni valószínűleg nem fog.

Minden, ami mosógép:

19 hozzászólás

  1. imitto

    2008. február 5. kedd at 14:28

    1.

  2. imitto

    2008. február 5. kedd at 14:28

    1.