Mozgásérzékelős irányítás

By  | 

Képzeljük el milyen lenne egér és billentyűzet nélkül kezelni a laptopunkat. Jelenleg egy ilyen megoldáson dolgoznak a BT kutatói Angliában. A fejlesztés tárgya a BT Balance néven futó adapter, mely lehetővé teszi, hogy laptopunkon vagy tablet PC-nken futó alkalmazásokat, menüket és egyéb parancsokat a hordozható gép megmozdításával, billentésével érjük el és irányítsuk. A technológia kísértetiesen hasonlít a tavaly bemutatott és áttörő sikert aratott Nintendo Wii játékkonzol irányítási mechanizmusára, azonban itt nem golfról, baseballról, boxról vagy SuperMarioról van szó, hanem a mindennap használt irodai alkalmazások vezérléséről. Mindenestre flipper és csocsó bajnokok előnyben.

A BT Balance adapter behelyezése után felhasználó a laptop mozgatásával, billentésével tudja mozgatni a kurzort / egér pointer a képernyőn vagy ezáltal végigscrollzohat egy dokumentumon vagy weboldalon. Hogyan működik? Az adapter egy beépített mozgásérzékelővel rendelkezik, mely jelet küld a laptopnak, mely a háttérben futó szoftver segítségével a mozdulatokat kurzormozgássá, illetve parancsokká alakítja.

A BT Balance elsősorban azok számára tervezték, akiknek nehézségeik vannak a hagyományos egér vagy billentyűzet használatot illetően, itt elsősorban az idősebbekre és fogyatékkal élőkre gondoltak, de bárkinek hasznos lehet, aki idegenkedik az egértől vagy éppen utazás közben nincs lehetősége azt használni. A BT megoldása még fejlesztés alatt.