Levegőbe emelkedett a repülő bringa Prágában

By  | 

Milan Duchek-et és mérnökcsapatát a gyerekkori regények és filmek inspirálták és egyelőre nincs üzleti motivációja a projektnek, első körben dollárjelek helyett csupán a gyerekkori álmok megvalósítása lebegett a szemük előtt.
heli1
A körülbelül 100 kg-os kétkerekűt 6 db vízszintes propeller emeli a levegőbe, akárcsak a mostanában oly népszerű okostelefonról vagy tabletről irányítható quad- vagy hexacoptereket. Sőt a bringa is csak távvezérléssel irányítható, mivel az első teszt alkalmával csupán egy tesztbábú pattant a nyeregbe. A teljesítményen és a biztonságon még van mit finomítani, így egyelőre ember még nem ülhet rá.

heli3

A bringa előállítása eddig csupán pár száz-ezer forintnak megfelelő koronába került. A 60kW-os motor 5-6 percig tudja a levegőben tartani a 100 kilós járgányt és dummy utasát, igaz ez is több, mint a lábbal tekerős helikopter 19 mp-es rekordja. A megjelenése is hagy még némi kívánnivalót maga után és a praktikussága is megkérdőjelezhető, hiszen a bringasávban sem fér el, hagyományos módon használva kifejezettem ormótlan. Ennek ellenére a Duratec bringagyártó már meglátta benne a fantáziát. Videó:

1 hozzászólás

  1. Marci

    2013. június 14. péntek at 22:31

    Már nem azért, de ezen mi a picsa olyan nagy szám, hogy posztot érdemel? Csak mert valamit fel tudtak emelni a levegőbe? Legalább valami működőképes dolog lenne, de nyilvánvalóan csak concept szinten állja meg a helyét. Ilyet 10 évvel ezelőtt is tudtak csinálni.