Homokprinter hajótörötteknek

By  | 

Mi a top 3-5-10 dolog, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre? — hangzik a jól ismert kérdés. Gyufa, olvasnivaló, tülélő plüssmackó, hogyan építsünk csónakot kézikönyv, sátor, műholdas telefon, kurblis mobiltöltő, napló, toll, cigi, csoki, szúnyogírtó, kötél, kés? Itt egy újabb ötlet, amit ugyan méreténél fogva nem lesz könnyű elcsomagolni, de jól jöhet, ha a tengerbe pottyant a jelzőrakéta.

Ahelyett, hogy félholtan olvashatatlan betűket karcolnánk a homokba egy bottal, sokkal elegánsabb, ha egy sztenderd fonttal, mondjuk egy talpas Times New Romannal a part homokjába nyomtatjuk az előre megfogalmazott és jól elkészített SEGÍTSÉG! üzenetet vagy annak angol/nemzetközi megfelelőjét, hacsak nem a Lupa szigeten futottunk zátonyra. A homokprinter nem más, mint egy emberméretű mókuskerék, melyben taposva, azt előregörgetve könnyen elhelyezhető a parton a kívánt üzenet.

A szerkezet egy spanyol dizájncsapat a Zanadesign műhelyéből került ki és korántsem a hajótöröttek szűk körét célozza meg, hanem az 1812-es Spanyol alkotmányra emlékezik, melynek egy fontos pillére volt a szólás- és sajtószabadság. És ehhez csatolt vissza maga a kerék.