Hatalmas felbontású LCD-monitorokat is támogat a Matrox új videokártyája

By  | 

Rövid időn belül már második új videokártyáját mutatja be a Matrox, azonban ez a terméke is a Parhelia grafikus magon alapul. A vállalat elsősorban az extrém magas felbontásra vágyó, főként a 30 hüvelykes, vagy ennél nagyobb LCD monitorokat birtokló felhasználókat célozza meg új termékével.

A Parhelia DL256 PCI videokártya a felsőkategóriás munkaállomásokban többnyire megtalálható 64 bites, 66 MHz-es PCI-X bővítőrésekbe helyezhető be, azonban működik PCI 2.2 szabványnak megfelelő csatolón keresztül is. A kártya fő erénye az úgynevezett "dual link" DVI-csatlakozás, mely támogatja a következő generációs TFT monitorok extrém felbontásait is.

Ilyen extrém felbontással rendelkező LCD monitor például az Apple 30 hüvelykes Apple Cinema Display monitora, melyet a kártyán elhelyezett első DVI-porton keresztül 2560 x 1600 pixeles felbontással is meg lehet hajtani 32 bites színmélység mellett. A dual link DVI-port visszafelé kompatibilis. A második DVI-port "csupán" 2048 x 1536 pixeles felbontás nyújtására képes.

Az új Parhelia videokártyán két darab 400 MHz-es RAMDAC biztosítja a kitűnő minőségű analóg képet, a memória mennyisége pedig 256 megabájt. A kártyát az Egyesült Államokban már meg lehet vásárolni körülbelül 700 dolláros, durván 130 ezer forintos áron.