Fotó geotagging

By  | 

A legegyszerűbb digitális fényképezőgép is számtalan kiegészítő meta adatot tárol a képeket leíró pixeltenger mellett. Az ún. EXIF infóban megtalálhatjuk a kép készítésének pontos idejét csakúgy, mint az expozíció időt, ISO értéket vagy hogy használtuk-e éppen vakut. A JOBO photoGPS nevű kiegészítője még egy hasznos információt tesz könnyen elérhetővé a fotósok számára: mégpedig azt, hogy pontosan hol készült az adott felvétel.


A photoGPS bármilyen standard vakupapuccsal bíró gépre egyszerűen felkattintható. Energiafelvétele minimális és a fotózás megszokott folyamatát sem akadályozza, gyors. Minden exponálást követően eltárolja az adott kép GPS idejét és koordinátáit a saját memóriájában.
A fényképezőgép memóriakártyáján tárolt képeket áttölthetjük az eddig megszokott módszerrel PC-nkre, majd ezt követően USB-n keresztül csatlakoztatjuk a photoGPS-t, majd a szoftverben beállítjuk, hogy az azon tárolt GPS adatok mely könyvtárban lévő fotókhoz tartoznak. Az idő fog egyedi azonosítóként szolgálni a fotók és a koordináták között. Amint egyezés egy adott kép időpontja és GPS adat időpont között, úgy az EXIF infó automatikusan kiegészül GPS koordinátákból, a szoftver segítségével visszanyert ország, régió, város, utca, irányítószám információkkal, sőt az online frissíthető szoftver a turisztikai szempontból fontos nevezetességeket is felismeri (POI — Point Of Interest)
A JOBO apró kiegészítője, elfogadható árával $149 (28 900,- Ft), remek kompatibilitásával széles rétegeknek teszi elérhetővé a geotagging nyújtotta előnyöket.

A fotó geotagging elterjedésével nagyon várjuk Googla Maps mashup alkalmazásokat, ahol a felhasználó a koordinátainfók alapján pár kattintással feltöltheti világkörüli útján a térképre. A Google Earth-benmár van hasonló, de ha jól tudom ott egyelőre a Google moderál, és minőségellenőriz hogy kinek a képei kerülhetnek fel.