Google autók kémkednek Budapest utcáin

By  | 

Elvileg már csatasorba álltak és holnap kezdik a járőrözést Bukarest után Budapest utcáin is a Google autói. Aki esetleg nem tudná miről van szó, a Street View a Google Maps egyik kiegészítő szolgáltatása, ahol a Google autói által feltérképezett helyeken full panorámában körbefordulhatunk vagy az útvonaltervező által kidobott útvonalat, mint egy first person shooterben, virtuálisan is bejárhatjuk, megnézhetjük hogyan néz ki az a hatos kereszteződés, ahol majd balra kell fordulnunk.

Az össze nem téveszthető Astrák tetejéből (New York-ban még bogarakkal nyomultak) egy közel másfél méteres pózna áll ki végében a kütyükkel: 9 db digicam, GPS, 3G és WiFi antennák, illetve egy lézeres távolságmérő. 

Azt nem tudni hány autóból áll majd a Google helyi flottája, de az biztos, hogy a Google Maps-en szereplő, Budapest összes utcáját végig fogják járni. Akár 1 akár 25 autó érkezik a legrövidebb, Budapest összes utcáját érintő útvonal megtervezése önmagában is érdekes feladat.
Az autók egyébként csak nappal és csak jó időben közlekednek, így jópár hétig ellesznek majd a városban, a dugókról és a kerékbilincsekről nem is beszélve. A kezdődő útfelújítások sem sokat segítenek majd a munakmeneten, sőt a végeredményt is elcsúfítják. A street view-n majd az egész világ láthatja a feltúrt belvárost, az épülő új főutcát és a szorgos, tüsténkedő magyar jómunkásembereket. Azt ígérik azonban, hogy a személyiségi jogokra, adatvédelemre figyelnek nagyon, így az arcokat és rendszámokat is jól kikockázzák, elmossák majd. Ennek ellenére bátran álljunk meg a zebra közepén és integessünk ugrálva (jegyezzük meg hol tettük) ha éppen egy pirosban várakozó Google Street View autó előtt haladunk el. Ha szerencsénk van az ősszel majd visszanézhetjük magunkat online.