Futurisztikus mentőhelikopter – ARC

By  | 

Ha nagy a baj vagy nehezen megközelíthető a helyszín, akkor autó helyett mentőhelikopter érkezik. A sürgősségi ellátásban, a mentésben jelenleg 15 perc az a nemzetközileg elfogadott standard, amin belül az elkezdett beavatkozás, újraélesztés esetén még jó eredményre, sikerre, jó túlélési esélyekre számíthatunk. Ezt egyes országokban (pl. az Egyesült Királyságban) már levitték 8 percre.

A magyar légimentés 5 viszonylag új és az EU-s előírásoknak mindenben megfelelő, illetve 3 régebbi nagyjavításon átesett helikopterrel 2007 óta képes arra, hogy Magyarország területét  7 állandó bázisról a lehető legnagyobb mértékben lefedje, lehetővé téve ezzel a lakosság csaknem egészének 15 percen belüli helikopteres mentéshez való hozzáférését, ezzel biztosítva az esélyegyenlőséget.

De hogyan látja Leong Huang Zi kínai jáműdizájner a XXII.sz. mentőhelikopterét? Leong jövőképe egy a mostaninál sokkal békésebb, megértőbb világot mutat, melyben a Föld országai sokkal szorosabb együttműködésben élnek. Ami a közlekedést illeti száz év múlva sem számít polgári űrhajózásra vagy teleportokra. A technológiát tekintve modern eszközöket szeretne, de megjelenésében némi retro elemekkel megfűszerezett repülő szerkezetekre vágyik.

Legújabb koncepciója az ARC (Aerial Rescue Chopper) egy multifunkciós felderítő- illetve mentőhelikopter, mely nehéz terepen, körülményesen megközelíthető helyszínekkel is nagy biztonsággal tud manőverezni, leszállni.

A nagyon komoly vonalvezetés, fehér, króm, áttetsző plexi elemek mellett számos technológia újítást is rejt, mint például az egyedi, dupla hajtómű. Érdekes még a teljesen áttetsző felső rotor és a szintén víztiszta front kabin, melyben az első és másodpilóta egymás felett foglal helyet. Mellettük, mint egy agresszív rovar szemei figyelnek a hatalmas hajtóművek. A farok rotort helyettesítő, dönthető hajtóművek pedig a le- és felszállásban, valamint a precíz manővereknél segítenek.