Gépelefánt óriások támadása – Les Machines

By  | 

A franciaországi Nantes-ben tavaly nyáron éltre keltek a gépek. Hatalmas, csodálatos, lenyűgöző jószágok. Nem filmvászonról lelépett 3D animációk, hanem hús-vér, azaz fa-fém, művészi robotcsodák.


Szigor, fegyelem, nyers erő. 4 emelet, 45 tonna. Átmegy mindenen.

A mesebli, gigászi kreációk valahol Verne (aki egyébként Nantes-ben született) álomvilágának, Leonardo da Vinci mechanikus univerzumának határain lebegnek, a valóságban pedig a projektnek helyet adó Nantes városának ipari múltjára, tapasztalatára támaszkodnak. A kezdeményezés szellemi atyjai François Delaroziere és Pierre Orefice designerek egy Nantes szigetén elhelyezkedő elhagyatott hajógyárat választottak a projekt színhelyéül.


40 utas fér el a Nantes-i faló, vagyis faelefánt gyomrában

Az egész attrakció központi szereplője a gigantikus 12 méter magas, 45 tonnát nyomó harci elefánt. A gépállat gyomrában 40 utassal 45 perc alatt járja be a szigetet. A 4 emeletnyi behemót kezes jószág, belülről egy markolóhoz hasonlóan szinte minden porcikája iránytható. Lépked, pislant a szemével, ormányával vizet spirccel az óvatlan járókelőkre, de dudálás helyett egy jól megeresztett trombitálással is ráijeszthet a bámészkodókra, ha nem adják meg az elsőbbséget. A szerkezet hidraulikáját és abban lévő 4 tonna olajat egy 450 lóerős motor mozgatja. Az elefánt végsebessége 4 km/h.

 
A gyerekeket sem kíméli

Az elefánt mellett még további tíz kisebb-nagyobb mechanikus csodát tekinthetünk meg. Köztük az óriáspolip, a kalóz hal, a tintahal vagy a tarisznyarák. A lélegzetelállító kreációk egész évben megtekinthetőek. A belépő csupán 20 euró, ami egy éven belül korlátlan alkalommal felhasználható és egy elefánt ride-ot is magában foglal. Irány Nantes!

További fotók és videó a tovább után!

 

 
Nem jó láb alá kerülni.


Precíziós mechanika, robotika az ormányban


Pislogni is tud ha kiszárad a szeme

 

És végül a videó: