Dungeons & Dragons készül Microsoft Surface-re

By  | 

Azt hiszem ideálisabb egyetemi projektet, szakdolgozat témát elképzelni sem lehet, feltéve persze, ha műszaki vonalon nyomul az ember fia. Igen a népszerű szerepjáték a Dungeons & Dragons a Microsoft interaktív asztalára a Surface-re portolt változatán nem a fejlesztő cég a Wizards of the Coast és nem is a Microsoft munkálkodik, hanem Michael és csapata a Carnegie Mellon egyetem berkein belül.

Az ötlet zseniális, igaz annyira azért mégsem eredeti. Még a Surface megjelenése előtt a Philips pont ezen a vonalon próbálkozott. Klasszikus társasjátékoknak és szerepjátékoknak igyekezett elkészíteni a digitális, de mégis asztal körül, társaságban játszható átiratait, melyre célhardvert is fejlesztett Entertaible néven. Erről azonban a 2006-os sajtóközlemény óta nincs újabb hír.

SurfaceScapes címet viselő egyetemi project augusztusban indult és az első demo, látványos eredményeket október második felében mutatták be a készítők egy rövid videó formájában.

A játékosokat képviselő bábukat egyenként az asztalra pottyantva regisztrálhatjuk magunkat és adhatunk nevet karakterünknek. A térképet szintén egy kis ID taget tartalmazó kockával mozgathatjuk, illetve forgatással zoomolhatjuk. A fordulók közötti dobások egyelőre egy virtuális, szerepjátékokban használatos többoldalú dobókockával történnek, de remélhetőleg ennek is elkészül majd a kézzelfogható verziója, bár nem tudom mennyire bírja a Surface, ha képernyőjére folyamatosan kockákat dobálunk (legfeljebb majd kerül rá egy TV védő Wii plexipáncél, az idei karácsony egyig slágerterméke). A dobások után a PC-s játékban lévő összes funkció elérhető egyébként, mely menüpontok és választási lehetőségek a bábunk körül sugárban kinyílva érhetőek el az asztal felületéről. Jelenleg egy extra LCD kijelző is tartozik a setuphoz, ahol a statisztikákat és egyéb játékmenetet befolyásoló tényezőket tarthatunk szemmel.


Surfacescapes demo videó
és a Eric Havir interjúja a készítőkkel a tovább után.

Ha a Vimeos videó nem jelenne meg alább:
link