Canon EOS 500D

By  | 

A Canon pár napja bejelentette az általam személy szerint nagyon várt Canon 500D-t, mely az USA-ban Rebel Digital T1i, japánban pedig a csókkirály Kiss Digital X3 néven fut. Javaslom mi csak maradjuk az 500D elnevezésnél.
Az új digicam azért érdekes, mert nem csak egy ráncfelvarrt verziója a 350D-400D-450D sorozatnak, hanem egyesíti (természetesen nem minden paraméterében) a nagytesó az 50D és a jelenleg az egyik legvágyottabb modell az EOS 5D Mark II tulajdonságait egy megfizethető gépben (ami igaz is lenne, ha nem csúszott volna szét ennyire a forint…).

15 megapixeles CMOS érzékelő, az új DIGIC 4 képfeldolgozó proci és full HD mozgóképrögzítés mellett a hatalmas, 3 collos, 0,9 megapixeles élőképet biztosító Clear View LCD sem hiányozhat.
16:9 arányú, szélesvásznú 720p HD videót 30 képkocka per másodperc sebességgel rögzíthetünk, míg Full HD 1080p mozgóképet valamivel lassabban 20 képkockával (kár, hogy legalább a 24fps-t már nem sikerült kicsikarni…). A HDMI kiement segítségével a videót azonnal visszanézhetjük az arra alkalmas TV-n.

Amerikában május első felében érkezik a váz $799-os alapáron, míg az EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS zoom objektívet magában foglaló KIT-ért csupán $99-ral kell többet fizetnünk. Az európai árak is hasonlóak lesznek számszerűen, csak éppen euróban, így itt alapból egy +33%-os felárral kell számolnunk. Igaz még csak "hamarosan" státuszban, de megjelentek a magyar webshopok virtuális polcain is az 500D-k és az árcédulák igazolják, amitől tartottunk: az alap váz br. 225 000,- Ft körül mozog, 18-55 mm IS Kitben 255 000,- Ft, míg 18-200 mm-es KIT-ben 365 000,- Ft. Ami érdekes pozícióba helyezi  a gépet, hiszen 195e-ért 40D, míg 258e-ért 50D vázat kapunk. Sajtóközlemény a tovább után. Technikai specifikáció itt: Canon 500D

15,1 megapixeles CMOS képérzékelő
A Canon 15,1 megapixeles CMOS képérzékelője – amely ideális a nagy, poszter méretű fényképek készítéséhez, vagy a kép tökéletes vágásához anélkül, hogy a nyomtatáshoz szükséges részletek elvesznének – kiválóan használható gyenge megvilágításban, és hihetetlenül alacsony zajszinttel készít felvételeket.

Teljes nagyfelbontású (HD) videók rögzítése
A EOS 500D a fényképezésen kívül alkalmas teljes nagyfelbontású (HD 1080p) videók készítésére is. Ha nagyobb mennyiségű felvételt kell készíteni ugyanarra a memóriakártyára, a felhasználó kiválaszthatja a 720p vagy VGA felbontást is. A HDMI csatlakozón keresztül a nagyfelbontású felvételek bármilyen HDTV-n megtekinthetők.

Nagy ISO érzékenységek gyenge megvilágításban
Ha kevés a fény, a EOS 500D fényképezőgépen beállítható akár ISO 3200 érzékenység is — amely ráadásul tovább bővíthető 12800-ra olyan helyzetekben, ahol a vaku használata nem javasolt.

3,4 kép/mp-es sorozatfelvételek, 170 JPEG felvétel egy sorozatban
A EOS 500D fényképezőgép 3,4 kép/mp-es sebességgel készít sorozatfelvételeket, akár 170 nagyméretű JPEG (vagy 9 RAW) felvétel erejéig egy sorozatban.

3.0”-os Clear View LCD kijelző Élőkép móddal
Az elkészült fotók és videók teljes részletükben megtekinthetők a 3.0”-os ClearView LCD képernyőn, amely 920 000 képpontot tartalmaz a kiemelkedő képtisztaság érdekében. Az Élőkép módban az LCD képernyőn valós időben jelenik meg a kép, így szokatlan szögekből is kiváló felvételek készíthetők.

9 pontos AF rendszer
A nagy pontosságú AF rendszer 9 AF pontot használ. Az AF pontok megfelelően elosztva helyezkednek el a képen, így a középponton kívül eső témák is kiválóan fényképezhetők. A megfelelő élességállításhoz a középső AF pontban egy nagy érzékenységű, kereszt típusú érzékelő található, amely f/2.8 vagy szűkebb rekesznyílású objektívekhez is használható.

DIGIC 4 processzor
A Canon DIGIC 4 processzora a CMOS képérzékelővel együttműködve 14 bites képfeldolgozást végez, és ezzel finom árnyalatokat és természetes színeket hoz létre a képen. A DIGIC 4 működteti a bővített zajcsökkentési funkciókat is nagyobb ISO érzékenységek esetén, ezenkívül a bekapcsolás utáni gyors indítást és az elkészült felvételek gyors megjelenítését is a processzor végzi.

EOS Integrált Tisztítási Rendszer
A Canon beépített poreltávolító rendszere háromféle eljárást alkalmaz a porvédelemre: a belső porosodás csökkentését; a képérzékelőtisztító mechanizmust; és a portérkép készítését, amely rögzíti azon makacs porszemek helyét, amelyek nyoma később a Digital Photo Professional szoftverrel eltávolítható.

Teljes EF/EF-S és EX Speedlite kompatibilitás
A EOS 500D kompatibilis a Canon EF és EF-S objektívek, és az EX-sorozatú Speedlite vakuk teljes választékával. Ezek segítségével a felhasználó valóban egyedi képalkotó rendszert állíthat össze.