Bang & Olufsen BeoLab 90 überhangfal

By  | 

A skandináv high-end audiogyártó, a Bang & Olufsen fennállásának 90. évfordulóját a BeoLab 90 hangsugárzó bemutatásával ünnepli. A BeoLab 90 az összes ráaggatott szuperlatívusszal (a hangfalak Teslája, valaha készült leginnovatívabb hangsugárzó, világelső design, kompromisszumokat nem ismerő mestermunka stb.) összhangban elég ütősen néz ki, igaz független füleknek csak novemberben lesz lehetőségük meghallgatni és véleményt formálni. De tény, hogy a Frackenpohl Poulheim által megálmodott formavilág nagyon ül, a BeloLab 90 szoborszerű, tekintélyt parancsoló megjelenése remekül közvetíti a Bang & Olufsen filozófiáját.

beolab-90-sq

A BeoLab 90 a Bang & Olufsen legújabb fejlesztésű Active Room Compensation, azaz aktív térkompenzációs rendszerével érkezik, mely a hangzás digitális vezérlésekor alkalmazkodik a környezethez, figyelembe veszi a helyiség méretét és bútorok, berendezési tárgyak elhelyezkedését, hangvisszaverő tulajdonságait és az adott szituációnak megfelelőn állítja be a tökéletes hangzásélményt. Nem szükséges a hangsugárzók előtt ülnünk, és az sem számít, hogy milyen távol vagy közel vagyunk hozzájuk.

beolab-90-bang-olufsen

A BeoLab 90 lehetőséget nyújt a hangnyaláb irányának és szélességének vezérlésére, ami különféle hallgatási pozíciókhoz és a funkcióhoz alkalmazkodva változtatja a hangsugárzók hangzását. Akár az egész teret betöltő veretésre vágyunk egy házibuli alkalmával, vagy családi körben szeretnénk mozizni, a BeoLab 90 hangbeállítása egy gombnyomással megoldja, alkalmazkodik a szituációhoz.

https://www.youtube.com/embed/U5gufdPM8iY

A BeoLab 90-ben van anyag. A 360 fokos tervezés alapját egy összetett alumínium váz adja (lásd videó!), mely önmagában több, mint 65 kg súlyú, a teljes hangsugárzó pedig 137 kg-ot nyom, így a 125 magas 75 cm átmérőjű alapra épült struktúra elképesztően stabil. A fekete textil légies vitorlaként fonja körül a geometrikus fém vázat, a hajlított fa alapzat pedig elemeli a nagyméretű hangsugárzó testet a padlóról. A tekintélyt parancsoló tornyokban 18-18 db 8200 Watt összteljesítményű hangsugárzó található a következő bontásban: 7db 30 mm-es Scan-Speak Illuminator magassugárzó (tweeter), 7 db 86 mm-es Scan-Speak Illuminator középsugárzó, 3 db 212 mm-es Scan-Speak Discovery és egy 260 mm-es Scan-Speak Revelator mélysugárzó található. A BeoLab 90 nem rendelkezik meghatározott fronttal és hátrésszel, mivel a hangsugárzó a térben bárhová helyezve megtalálja a számára tökéletes pozíciót.

beolab-90-pto-kiemelt

A BeoLab 90 ára $39.000 (kb. 10,6 millió Ft). Ja és ez csak egy darab, azaz a hangfalpárért több mint 20 millió forintot kell kiköhögni. A cucc november végén érkezik a Bang & Olufsen márkaüzleteibe, így mielőtt látatlanban berendelnénk karácsonyra, meghallgathatjuk hogyan is szól a tökéletesnek mondott hangsugárzó.