Mac Pro 2013: Lehengerlő!

By  | 

A mai WWDC 2013 legizgalmasabb hardveres bejelentése mindenképpen az új Mac Pro, amihez egy jó ideje nem nyúltak, most viszont kívül-belül alaposan megváltozott. A Mac Pro az Apple asztali gépe, erőműve, melynek a célközönségét elsősorban dizájnerek, utómunka stúdiók vagy zenészek alkotják, közülük is a tehetősebbek, hiszen a pici hengerért akár bruttó 2 millát is elkérhetnek majd mire valamikor ősszel/télen megjelenik és Magyarországra érkezik.

mac-pro-02

És hogy milyen picire sikerül? Az új 2013-as Mac Pro nem fele, nem negyede, hanem térfogatra konkrétan 1/8-a lesz a jelenlegi modellnek. Ennek ellenére ugyanúgy megtaláljuk rajta az összes csatlakozót (sőt), illetve ugyanúgy megoldották a túlmelegedés-mentes üzemet.

mac-pro-03

Térfogat tekintetében nyolcadára zsugorodott, teljesítményben azonban nagyjából ráduplázott. A mini hengerre egyszerre 3 db 4K kijelzővel képes elbánni, azokon adatokat, videókat megjeleníteni. Ehhez az elődnél egy (vagyis kettő) 2,5x gyorsabb grafikus processzor kerül a 26 cm magas alu hengerbe. A dual AMD FirePro 6GB vRAM-mal érkezik és 7 teraflop számolókapacitással aprítja a pixeleket.

mac-pro-04

Az új Mac Pro-ba egyébként a 12 magos 256-bites Intel Xeon E5 proci kerül 1866 Mhz-en ketyegő DDR3 RAM-mal, amely így 60GB/s elméleti adatátviteli maximumra képes. Háttértárként pedig PCIe felületem csatlakozó SSD szolgál majd, ami szintén 2,5x elméleti sebességnövekedést ígért a SATA csatlakozáshoz képest (500MB/mp => 1250MB/mp)

mac-pro-05

A kis dizájnhordó hátulján találunk 4 db USB 3.0 bemenetet, 6 db (!) Thunderbolt 2 csatlakozót (20GB/s), 2 db Gigabit Ethernet portot, egy HDMI 1.4 csatlakozót és természetesen az audio kimeneteket. Akik pedig az pici és csinos gépet mégis az asztal alá rejtenék, azoknak a diszkréten világtó csatlakozók segítenek célbatalálni. Ami a vezeték nélküli kapcsolatokat illeti 802.11ac Wi-Fi-t és Bluetooth 4.0-át kapunk.

mac-pro-06

Ahhoz, hogy ilyen durva hardvert ilyen pici helyre be tudjanak sűríteni kulcskérdés volt a hatékony hűtés kidolgozása. Ahelyett, hogy több kisebb hűtőbordát használtak volna, az egész henger közepén, mint egy almacsutka fut végig a hatalmas egy alutömbből ki-CNC-zett extrém nagy hűtőborda és e köré a mag köré épül az egész gép belseje. A ventilátort azért nem ússzuk meg, cserébe csak egy nagy és alacsony fordulatszámon pörgő venti került a henger tetejére, amely alulról húzza be és felfelé fújja ki a meleg levegőt. Teszi mindezt csendesen.

mac-pro-07

9 hozzászólás