Kindle 2 – zsebkönyvtár az Amazon-tól

By  | 

Olvasni jó, de sajnos egyre kevesebbet olvasunk, legfeljebb online lapokat, blogokat (na jó ez még megbocsátható), word doksikat, emaileket, de könyveket egyre ritkábban fogunk a kezünkbe. A számítógéppel kelünk és fekszünk. Lehetetlen pózokban szétcsúszva a székben bámuljuk a képernyőt egész nap. Olvasni pedig könyveket kellene, kézzelfoghatót, papírból készültet, aminek tapintása és jó értelemben vett szaga van, nem vibrál és lapozni kell.

A világ legnagyobb online könyvforgalmazója az Amazon.com 2007 karácsonya előtt jelentette be a Kindle-t, mely megpróbálja egyesíteni a hi-tech és a jó öreg könyv előnyeit. A Kindli sikerein felbuzdulva és az elmúlt bő egy év tapasztalatait egybegyúrva az Amazon tegnap bejelentette a második generációs elektronikus könyvet a Kindli 2 személyében. Részletek a tovább után >

A Kindle 2 sok apróságban fejlődött elődjéhez képest. A jó tapintású, erős alu test, gyorsabb lapozás, barátságosabb kezelhetőség, szebb, jobb, masszívabb, de mégis könnyebb és kisebb lett. A csupán 9 mm vékony e-könyv 280 g, ami jóval könnyebb, mint egy keménykötésű lexikon, de azért a metróra magunkkal cipelt puha borítású regényekkel még nem veszi fel a versenyt súlyban. Memóriáját 2GB-ra hízlalták (szép-szép, de egy 4 vagy 8-as csomag sem került volna többe…), ebben egyidejűleg 1500 db ebook-ot képes tárolni az Amazon masszív 230 000-es kínálatából.

A kütyü egyik legfontosabb része a képernyő. A cél az volt, hogy minél inkább hasonlítson a papírra, hosszú olvasás után se fárassza a szemet és akár a tengerparton előkapva se kelljen a csillogástól, tükröződéstől szenvednünk. 16 cm (6 coll) képátlójú 600*800-as, 16 szürkeárnyalatos kijelző az E-Ink technológiát használja. Felbontása masszív 167 ppi, ami több mint duplája egy átlagos monitornak, azaz a képpontok nagyjábl fele akkorák, így a kép lényegesen élesebb.

Legalább ilyen fontos az aksi teherbírása, hiszen milyen már ha egy laptophoz hasonlóan 3-4 óránként tölteni kellene? A Kindle jól teljesít. Ha a vezetéknélküli hálózat be van kapcsolva 4 teljes napig bírja, ha pedig takarékoskodunk és nem megy a wireless, akkor akár elutazhatunk két hétre egy konnektormentes lakatlan szigetre is.

Ha már vezeték nélküli hálózat… az USA-n belül a bárhol, bármikor hozzáférés az Amazon 230 000-as könykínálatához valóban realitás. Nem kell WiFi-re, hotspotra vadásznunk vagy internetelőfizetéssel rendelkeznünk, díjmentesen használhatjuk az Amazon 3G networkjét, így metrón, buszon, kávázóban, tengerparton, bárhol leszippanthatjuk az aktuáls bestsellert vagy még az újságoshoz kerülés előttolvashatjuk az aznapi Washington Postot, New Times vagy más napilap elektronikus kiadását.
Ha a vezeték nélküli hálózat be van kapcsolva a WhisperSync szolgáltatás folyamatosan szinkronizál az Amazonos fiókunkkal. Backuppolja hol hagytuk abba az olvasát tegnap, ha elveszik a Kindle-ünk vagy most upgradelünk a 2-es verzióra, akkor az új kütyüre visszatölthetjük a már korábban megvásárolt könyveket. Ha esetleg több mint 1500 könyvet (2GB+) vásároltunk, akkor az 1500 felettiek online tárolódnak, azokat bármikor ingyen letölthetjük. Az amazon max. 60 mp letöltési időt ígért per könyv az online könyvespolcunkról.
A Kindle teljesen önállóan, PC nélkül használható. Beépített böngészővel is rendelkezik, mellyel szintén díjmentesen nézegethetjük a wikipedia-t, ha nem értünk valamit vagy mélyebben utánaolvasnánk.

Új funkció még az integrált felolvasó szoftver. Ha lusták vagyunk olvasni, megkérhetjük Moha Bát hogy olvasson estimesét az integrált hangszórókon vagy a fülhalgatón keresztül. Ha mégisfolytatnánk az olvasást azt azon az oldalon tehetjük meg, ahol Moha Bá abbahagyta. Egy teljes könyvet felolvastatni roppant idegesítő lehet, azonban a reggeli híreket meghallgatni az autóban nem feltétlenül rossz ötlet.

Akkor is jó, ha otthon maradt a szemüveg, de erre más megoldás is van: a betűméret 6 lépcsőben növelhető, így nincs több túl apróbetűs könyv.

Engem személy szerint roppant módon idegesít, de sokan vannak, akik imádják aláhúzni, kiemelő filccel megjelölni a könyv felét vagy megjegyzéseket írni a margóra. A Kindle-vel ez is megtehető és szerencsére csak digitálisan, a könyv megszentségteelnítése nem örök, undo-zható. Még egy jó fícsör, hogy a könyvjelzőt is elfelejthetjük, a következő bekapcsoláskor ott nyílik a könyv ahol abbahagytuk. Ha pedig visszalapoznánk valahova de nem tudjuk hova, akkor jól jön a kulcsszavas keresés. Az integrált 250 000 bejegyzéses Oxford dictionary használatáhot pedig a könyben csak az adott szó fülé kell gördíteni az egeret és máris megtudjuk mit jelent az addig ismeretlen kifejezés.

Az Amazonon vásárolható ebookok mellett a Kindle megbírkózik a legtöbb ismert képi és szöveges formátummal: Word, PDF, HTML, TXT, JPEG, GIF, PNG, BMP, PRC és MOBI. Ezeket akár a vezetéknélküli hálózaton, emailben is küldözgethetjük, viszont ez már nincs ingyen, ezért 10 cent (22 Ft) per doksi árat kell lecsengetnünk.

A Kindle 2 hivatalosan február 24-én érkezik egy exkluzív Stephen King könyvvel, mely kizárólag elektronikus formában a Kindle 2-re jelenik meg. A Kindle 2 már előrendelhető $349-ért (79 990,- Ft) az Amazonon.